Denunciem: La plaça de Figueres

La plaça de toros de Figueres es propietat de l’Ajuntament des de 1989, i es l’Ajuntament qui l’ha abocada a aquesta situació tan penosa. El batlle de Figueres, Sant Vila, que pertany a CiU (formació prohibicionista) es va declarar seguidor taurí i la pròpia Federació li va atorgar un premi per la seva defensa dels toros a Catalunya a l’any 2009. Creieu que un seguidor taurí permetria aquest estat de la plaça? Jo sincerament no, a més crec que Santi vila ni ha defensat els toros Catalunya ni a Figueres., sinó aquesta plaça estaria funcionant amb més o menys èxit i amb més o menys funcions taurines, enlloc de presentar un estat ruïnós.

Per falta de diners, el consistori no enderroca l’edifici però si que el fa servir com a dipòsit municipal a falta de construir unes instal·lacions més adients.

Figueres va ser una de les places de toros importants a la província de Girona, es va inaugurar a l’any 1886 i tenia una capacitat per a més de 1500 espectadors. Amb la col·laboració de l’afeccionat i farmacèutic del poble Pablo Gelart, la plaça va ampliar l’aforament fins a 8000 espectadors, i es va   re inaugurar el 3 de maig de 1894 durant la Festa Major de la Santa Creu, amb la participació en solitari del torero Manuel García “El Espartero”.

Una de les tardes més significatives de la seva història va ser la del 6 de maig de 1934 en la que van torejar Rafael “El Gallo”, Manuel Jiménez “Chicuelo” i Joaquín Rodríguez “Cagancho”. Altre dada importantíssima es la  del 5 de maig de 1935, ja que van torejar junts els germans de la saga torera Bienvenida.

El 12 d’agost de 1961 es va celebrar un espectacle taurí molt singular. El públic va omplir de bot en bot la plaça en la que va ser una correguda en homenatge al pintor figuerenc Salvador Dalí. L’homenatge va comptar amb la participació de toreros de màxima categoria: Curro Girón, Fermín Murillo i Paco Camino. La plaça es va engalanar amb motius dalinians, i elements decoratius amb adorns florals dissenyats pel propi Dalí que va arribar a la plaça en cotxe descapotable, acompanyat per la seva esposa Gala.

A la plaça de figueres s’han concedit tres alternatives, la de Antonio Poveda a l’any 1966, la de Pepe Cámara al 1977, però la primera va ser la del català Ramón Arasa “Fuentes” el 28 de juny de 1953.

Més recentment,l ‘1 de maig de 1986, es va celebrar una interessantíssima tarda de toros en la que va torejar l’últim triomfador de Las Ventas: Juan Mora. Que ho va fer al costat dels toreros de la importància de Dámaso Gonzalez i Antonio José Galán.

 

El 20 d’agost de 1989 es va celebrar la darrera funció taurina de la seva història, va ser una novellada amb picadors en la que van torejar el català César Perez, Antonio Manuel Punta i “Maravilla”.

Des de llavors fins avui més de 20 anys d’abandonament per part de l’Ajuntament. La plaça de Figueres ha estat victima de l’especulació i corrupció urbanística, sinó no s’entén que un Ajuntament dispossi durant més de vint anys d’un solar tan gran i no construeixi cap equipament per a la ciutat, i que tampoc derribin un edifici en estat reuinós. A que esperàven? A recalificar el terreny per a construir apartaments?  Amb l’actual crisi aquesta opció ja no es vàlida. Que hi farem ara amb la plaça?

Tenim el que votem.

Foto: Miguel Ángel Puertas (Palma de Mallorca)

5 comentarios en “Denunciem: La plaça de Figueres

  1. dificil de conseguir no son ningunos, mientras esten en pie se pueden reconstruir, primero a luchas por el fin de la prohibicions y segundo luchar porque donde haya una plaza en pie en cataluña se sigan dando festejos, pero tambien recordar a todos que para eso, luego hay que ir a la plazay no hablar desde casa
    saludos
    pepe

  2. Yo optaría por tener una reunión con el Ayto. de Figueras y llegar a un acuerdo, pues desconozco si existe en esta población peña taurina alguna, pero la haya o no, seguro que hay aficionados no solo en Figueras sino en la provincia entera. Así que todo sería llegar a un acuerdo, además esta plaza es un tanto “pintoresca” si se me permite, pues es de forma hexagonal y no circular, cosa que hace que se haya de conservar.

    No obstante, y sin conocer al alcalde, estoy seguro que realmente es taurino, pues si no lo fuera, perteneciendo a ese partido político, ¿por qué decirlo? Lo que quiero pensar que ha sucedido es que el resto de los miembros del Ayuntamiento le habrán coaccionado, al menos quiero pensar eso…

    Volviendo al tema inicial, buscaría alguna solución para este coso y los otros dos que todavía quedan en pie y no hacen espectáculos taurinos; Olot y Tarragona (este último más difícil de conseguir).

  3. Es una verguenza que el alcalde de Figueres recibiera un premio taurino. Vaya aficionado…Este señor firmará la ILP a favor de los toros?

  4. que pena de plaza, por favor las fotos hablan por si solas. Aprovechando que el presidente de la federacion de entidades de Catalunya sigue nuestra página, me gustaria preguntarle si ¿no se puede hacer absolutamente nada?, además en este caso aún seria mas facil porque supuestamente el alcalde de figueras “es taurino”

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.