Manolete a Barcelona (2a. part)

El capítol anterior sobre la relació de Manolete i Barcelona, acaba amb la descoberta del torero, per part de l’empresari Pedro Balañá., després d’actuar a la plaça de Las Arenas, en la part seriosa de la banda comicotaurina de “Los Califas”. Després de l’èxit de “Los Califas” a Barcelona, el 22 i 24 de juliol de 1933, la banda i Manolete van partir fins a Nimes i Arles, sent aquesta la primera vegada que Manolete va torejar a França .

Per a continuar evolucionant, Manolete es va desvincular de la banda comicotaurina de “Los Califas” i va començar a torejar novellades per tota Espanya, fins a arribar a Sevilla, a la plaça de La Maestranza, on el 2 de juliol de 1939 va rebre l’alternativa de mans de Chicuelo. Manolete no va torejar com a noveller a Barcelona, però ja de matador, ho va fer per primer cop a La Monumental l’1 d’octubre de 1939. Va obtenir un destacat triomf. Es va enfrontar a toros de la ramaderia d’Atanasio Fernandez i va guanyar dues orelles i cua.

Manolete va tornar a l’any vinent competint amb Domingo Ortega i Belmonte, per a lidiar toros d’Urquijo. Va repetir triomf, altre vegada dues orelles i cua. Des de llavors i durant tota la seva carrera, La Monumental va ser la plaça més important en les actuacions de Manolete, i la incondicional afició de Barcelona era qui animava i donava sempre una empenta en la projecció de la seva carrera.

Cada vegada que Manolete tornava a Barcelona es relacionava amb un grup d’amics catalans, que sempre el van ajudar i el van mostrar la seva admiració. Manolete, passava llargues temporades a Barcelona i va comprar una casa a Esplugues on tenia fixada la seva residencia. Sortia amb asiduitat i es relacionava també amb la població barcelonesa, fins al punt que alguns restaurants van dedicar-li un plat del menú.

La Monumental, ja era un referent pel torero i una plaça que Manolete buscava any enrere any, fins a ser la plaça on més vegades va torejar (70) moltes més que en la seva ciutat natal (13).  Cal destacar, que de les 70 tardes que Manolete va torejar a Barcelona, només va tenir una banyada, va ser el 22 de maig de 1941

A l’any 1945 Manolete va torejar a Barcelona 12 vegades! La més curiosa va ser el 6 de juny de 1945, en una tarda en la que el públic assistent va embogir, literalment, i els mocadors que es van treure a les grades, no es conformaven amb les orelles concedides, ni la cua, ni amb la pota (que també es guanyava llavors), sinó que van demanar el toro sencer pel torero.

Es història la competència a les places entre Manolete i el mexicà Carlos Arruza, doncs cal dir, que a l’any 1945, van torejar 4 tardes ma a ma, durant la fira de La Mercè, entre el 24 i el 27 de setembre. Continuarà…

Un comentario en “Manolete a Barcelona (2a. part)

  1. ESTOY ESPERANDO LA 3ª PARTE DE MANOLETE YA QUE ESTUVE
    PRESENCIANDO LA ULTIMA CORRIDA QUE TOREO EN BARCELONA
    Y NO RECUERDO CON EXACTITUD LA FECHA Y CREO RECORDAR
    QUE ACTUO CON GITANILLO Y EL ANDALUZ. A VER SI EN ESTA
    3ª PARTEE SACAN DE DUDAS. GRACIAS.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.