Historia d’una afició

De vegades l’afició als toros es tan gran que pot fer involucrar-te tant amb la mateixa, fins al punt de poder participar amb aquesta festa. I fins al punt de desenvolupar diverses funcions a la vegada. Un exemple el trobem repassant la biografia d’un popular personatge: Francisco Bailá.

Francisco Bailá Julián va nèixer a la província de Castelló, al poble de Vinromà, el 2 de març de 1902. Va ser un personatge molt peculiar, tot i que la seva relació amb el món taurí no es va iniciar fins que va emigrar a Barcelona, sobre l’any 1922, i va començar a desenvolupar les tasques de cap de quadra de cavalls a les places de Barcelona. Aquesta manera d’involucrar-se amb els toros va fer que sorgís en ell una afició molt forta, fins al punt que el l 4 de juliol de 1926 va intervenir com a torero reserva en una cursa per a novells que es va celebrar a la plaça de Las Arenas en la que van actuar Ricardo L. González, Julio Mendoza i el torero gitano Joaquín Rodríguez “Cagancho”, que precisament es presentava aquella mateixa tarda.

Posteriorment, Francisco Bailá va combinar les seves funcions com a mosso de quadra amb les aparicions com a torero reserva, i figurant amb quadrilles tan importants com les dels toreros Rafael “El Gallo”, Juan Belmonte, Marcial Lalanda, Nicanor Villalta o Enrique Torres.

Els darrers anys anteriors a la Guerra Civil, va fer de mosso de quadra tant a les places de la província de Barcelona, com a les del sud de França. Però en acabar el conflicte es va incorporar a la plantilla de treballadors de La Monumental, per a encarregar-se dels corrals de la plaça. Realitzant aquesta nova tasca, els primers toros que va tancar van ser de la ramaderia de Coquilla i es van lidiar el 2 d’abril de 1939 per Marcial Lalanda, Pepe Bienvenida i Victoriano de la Serna.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.