Joaquim Martí: “S’ha acabat rebre els antitaurins amb els braços oberts”

La segona conferència del cicle de la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya (FETC) amb el nom de “Desobedecemos Catalunya” i a càrrec de Joaquim Martí, president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, va servir per apropar la cultura del toro al carrer a la del toro a la plaça.

Joaquim Martí, a través de fotografies i vídeos va fer un repàs de les diferents modalitats d’espectacles que es realitzen a les Terres de l’Ebre. Des del bou capllaçat, el bou a la mar, el bou embolat i els encierros (de vaquetes) al bou de plaça. Va explicar el funcionament de cada modalitat, les diferències entre cadascuna d’elles, així com els animals emprats en cada cas ja que per exemple en el cas del bou capllaçat s’utilitza un toro més manso i en el del bou embolat un toro de més edat.

Va aprofitar per criticar els preus abusius dels veterinaris que per uns 15-30 minuts de treball cobren entre 350 i 400€ per una feina que ja s’ha realitzat prèviament pels veterinaris de les pròpies ramaderies. Tampoc es va oblidar de les traves per celebrar els bous a la mar de Les Cases d’Alcanar degut a un error al redactar la llei, la manipulació constant dels mitjans de comunicació o de la quantitat de denúncies falses que els hi arriben per part dels animalistes. Martí assegura que ja no rebran amb els braços oberts els antitaurins, que fins ara han anat per diferents correbous gravant imatges amb total llibertat, fins i tot acompanyats per les diverses comissions per tal de que comprenguessin el funcionament i que ho han utilitzat per trobar alguna seqüència que pugui perjudicar-los i després enviar-la a tots els mitjans. Com a curiositat, va dir que algunes comissions havien convidat a berenar als animalistes.

Es va projectar un vídeo dels animals premiats de la temporada de Santa Bàrbara que va servir per explicar els criteris de valoració per premiar a les vaques o toros. Es valora positivament el treball dels animals als objectes que hi ha dintre la plaça (piràmides, bancs, taules…), si els pugen, si els tomben, si repeteixen o no i amb la intenció que ho fan. Un altre comportament que es té en compte és si l’animal arriba a rematar als barrots o taules o pel contrari es queda a mig camí. A partir d’aquests paràmetres les diferents places, penyes o comissions ponderen cada qualitat de la vaca o toro en funció dels seus gustos i criteris per tal d’escollir el millor toro.

Martí també va reconèixer que possiblement no van estar a l’alçada a l’hora de la recollida de firmes per la ILP, però va dir que la prohibició només de les corrides de toros i no dels correbous li semblava una decisió purament identitària i totalment injusta.

Abans d’acabar, tant Paco Píriz, vicepresident de la FETC i que presidia l’acte, com Joaquim Martí van deixar clara la voluntat de superar el passat i de continuar apropant cultures i postures, com es va iniciar el 19 d’abril a la multitudinària manifestació taurina d’Amposta, i de seguir remant en una única direcció per tal de defensar el que ens uneix, el toro brau.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.