Mor Rafael Rufián “El Niño de Isidro”

Dimarts passat va morir Rafael Rufián, conegut com “El Niño de Isidro”, a l’edat de 76 anys.

Nascut al 1944 a Priego de Córdoba, va arribar a Osona als 12 anys juntament amb els seus pares i els seus tres germans. Des de ben petit ja se sentía atret pel món taurí i havia anat als toros en diverses ocasions amb el seu pare, que era tractant de bestiar i li fascinaven els toros.

El seu interès per la tauromàquia no va cessar un cop a Catalunya i cap als anys 60 juntament amb Manuel Damas, José Baena i Manolo Ramírez van formar un grup de novellers manlleuencs, apoderats per Josep Clerch. Amb 19 anys, acompanyat per Clerch, va anar de “tienta” i “retienta” amb vaques de dos i tres anys i segons comentava Rufián “va quedar bastant bé”.

Rafael Rufián assegurava que no sabía d’on provenía el sobrenom de “El Niño de Isidro”, més enllà de que el seu avi es digués Isidro. El torero hagués preferit García, el seu segon cognom. “El Niño de Isidro” practicava un toreig vertical, “era un estatuari, ho volia fer molt bé però l’enganxaven. Li agradava quedar-se quiet. El seu estil era clarament el de José Tomás i Manolete”, comentava Josep Clerch. Malgrat el bon concepte, no va arribar a destacar. Ell mateix explicava que “he torejat més de cor que no per saber. El secret per torejar és el de saber-se col•locar”. La falta de diners per torejar i la falta d’hores d’entrenament van ser determinants. La seva trajectòria es va centrar pràcticament a la plaça de Manlleu i la de Vic, on hi va actuar en varies ocasions.

Un cop retirat de les places, mai va deixar d’estar vinculat amb el món taurí i l’any 1999 van refundar amb Josep Clerch la Penya Taurina Manlleuenca, que havia aturat la seva activitat quan van deixar-se de fer toros al poble al 1965. Amb Clerch i Rufián al capdavant van arribar a tenir uns 170 socis i van organitzar viatges a França i diverses festes camperes. L’últim cop que va torejar va ser a Béziers a l’edat de 65 anys, i al creuar la frontera tornant va dir “això s’ha acabat”.

Des de VaDeBraus, ens sumem a les mostres de condol als familiars, amics i als socis de la Penya Taurina Manlleuenca. Descansi en pau.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.