Serafín y Cayetano puntuen

Diumenge, 4 de juliol de 2010. Plaça de toros Monumental. Séptima de la Feria del Mediterráneo. Menys de mitja entrada. Quatre toros de San Mateo i dos (1r i 4t) de Carmen Lorenzo. Mal presentats, excepte quart i sisè, mansos i tous. Segon i tercer van ser tornats per invàlids, sortint dos sobrers de Carmen Lorenzo i de Yerbabuena.

Enrique Ponce, de grana i or (ovació després d’avís en els dos), Serafín Marín, de blau cel i or (ovació després de dos avisos i orella després d’avís) i Cayetano, de blau marí i or ( silenci i orella).

Salutació muntera a mà de Vicente Fernández en el cinquè. Els tres toreros van saludar una ovació després del passeig. Marín va substituir Miguel Ángel Perera.

La corrida d’avui era un dels cartells estel·lars d’aquesta primera part de la temporada a Barcelona, amb la tornada d’Enrique Ponce a la Monumental. Una tarda en la que el cel es va cobrir i va arribar a ploure durant els tres primers toros. El sol no va sortir. En l’arena, tampoc. Els toros amb els dos ferros d’El Capea va treure noblesa, unida a poca casta i forces justes, el que va condicionar la tarda.

El que va obrir plaça, molt pobre de cara, va resultar el de millor comportament. Amb ell, Enrique Ponce va construir una faena basada en la mà dreta. El temple i la netedat als passes van guiar les dues primeres tandes i una més pel mateix pitó molt lligada. Per l’esquerre, Ponce el va torejar amb passes d’un en un, sense estrènyer-lo. La labor del valencià va ser tècnicament perfecta, encara que  li va faltar més reunió i, en general, més contundència per la bona condició del toro. Va acabar amb les seves ja clàssiques poncinas en les quals va resultar desarmat. Mitja estocada i dos bescollades van dissipar l’orella. Al quart se’l va cuidar molt en els dos primers terços, un toro que ronsejaba de millor aparença que no va trencar a la muleta com el torero esperava, escurçant i ronsejant cada vegada més les seves envestides. Ponce va intentar administrar les envestides però no era possible embastar els passes. L’afició el va acomiadar amb una afectuosa ovació.

Serafín Marín va entrar per la via de la substitució. El sobrer que va lidiar en segon lloc va sortir solt de la capa, mans en vares i va arribar amb transmissió a l’últim terç. Serafín va intentar l’acoblament a l’envestida. En les primeres tandes el toro li va abastar la muleta en alguna ocasió i de meitat de faena d’ara endavant, el de Montcada li va agafar millor l’aire, sobretot en un parell de tandes amb la dreta. El toro ja havia perdut part del seu motor i Serafín se’n va trobar més de gust i tres naturals li van sortir temperats. El final ho va fer per manoletinas. No va encertar amb l’estoc de rematar. El cinquè tenia les forces molt justes, amb els quarts posteriors malament. Tenia noblesa i bona envestida. El torero el va cuidar en les primeres sèries, de pocs passes. Li va donar distància al principi, però l’animal va acabar acusant la seva flojera. Va escurçar distàncies Serafín, aconseguint algun pase solt junt amb alguna enganxada. Ho va intentar per tots els mitjans i el seu bon encert amb l’espasa va fer que el seu públic de Barcelona aconseguís per a ell una orella.

El tercer també es va tornar i el sobrer va haver de seguir el mateix camí. Entre protestes del públic i ensorraments del toro, Cayetano va optar, afortunadament, per la brevetat. El sisè tenia una presentació més concorde a una plaça de 1a. Va tenir mal estil, va cabotejar molt i s’ho va pensar molt entre pase i pase. Cayetano va mostrar bona disposició en un començament amb la mà esquerra i torejant amb la dreta el toro el va estrènyer, caient a la cara sense conseqüències. La faena no va poder ser millor del que va ser. També se’l va premiar amb una orella després d’una bona estocada.

Finalment, apuntarem que la presentació del bestiar està per sota del que hagués de ser per a una plaça com Barcelona. Mai no ha estat aquesta plaça el bressol del torismo ni del toro del Bilbao. Però tampoc el nivell que, massa tardes, se’ns ofereix. Si a una correguda com la d’avui, elegida per les figures, a la que se li suposava poca casta, se li uneix una presentació pobra, que el sabien, doncs… això, un diumenge més, falta l’emoció.

Foto: Faricle

Un comentario en “Serafín y Cayetano puntuen

  1. ¿Toros del Capea mal presentats, invàlids i descastats? ¡Quina sorpresa! Ningú s’ho esperava de la ramaderia del Capea amb Ponce i Cayetano al cartell. Tenin en compte els preus de les localitats i el vergonyón nivell dels espectacles que ofereix la Monumental és un miracle que el diumenge hi hagués gairebé mitja entrada.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.