El ramader que recull firmes per a la ILP

Diumenge, 28 d’agost de 2011. Plaça de toros Monumental. Més d’un quart d’entrada. Sis toros de El Sierro, ben presentats excepte el quart, mansos i de poc joc. Només va servir el sisè.

Juan Bautista, de blau marí i or (silenci en els dos), Salvador Vega, de blau elèctric i or (silenci després d’avís i silenci) i Miguel Tendero, de lila i or (orella i ovació després d’avís).

Van saludar muntera en mà els banderillers Curro Robles i Pablo Delgado. Es va guardar un minut de silenci per l’aniversari de la mort de Manolete a Linares. Els tres destres van saludar una ovació després del passeig.

Malgrat el que pugui semblar, tots volem seguir veient toros a la Monumental el proper any. Sens dubte, el ramader de El Sierro també. Què serà d’aquesta ramaderia si no lídia a Barcelona? En places de relativa importància, de sobrers costa veure’ls i lidiant una correguda completa només aquí. Per això estic convençut que aquest ramader recull firmes per la ILP com un descosit, clamant al cel per la continuïtat dels toros a Catalunya. Cada vegada més lluny queda el vell lema que assegura que de El Sierro sempre salten dos o tres bous. Avui, un i gràcies. Sis mansos, sis, amb un impresentable que va fer quart, van convertir la tarda en un tedi insorpotable, dur d’aguantar i que ni es va sostenir amb l’orella de Tendero. Tots van acudir al cavall que feia la porta o, millor dit, que feia el 5, ja que aquí és el tendido on es paren els cavalls en comptes de cavalcar deu metres més fins torils. Tot al revés, com les bregues, tan difícils com poc brillants i ineficaços. El que deiem, tot al revés.

Amb aquest material poc o res es podia fer. Juan Bautista es va quedar en menys si és que es podia, mentre el senyor Sierro continuava amb els seus plecs en mà. O això em va semblar a mi. Mans i fugisser el que va obrir plaça, al francès li va durar un sospir i se li va treure del mig d’una sabrejada a les costelles. Amb el terciat quart va començar muleta en mà de genolls, per prosseguir de peu i per peus, doncs a la mala condició del toro va unir el destre una evident desgana per treure l’aigua clara. Les úniques palmes que va escoltar va ser al començament, quan es va tirar al terç en una ovació que era per Tendero pel seu èxit l’any passat. Tradicions que desconeixen. Quina llàstima.

El segon va donar símptomes de sortida d’estar malalt. O podrit que és pitjor. Mala tarda se li presentava a l’incombustible ramader de Salamanca. Increïble, també, que un toro de semblant comportament i invalidesa no aixequés ni una sola protesta al tendido. Salvador Vega va intentar lluïment davant d’una envestida noble i pesada. Només en uns pases amb la dreta va aconseguir algun passatge estimable, tan efímers com inerts. El cinquè, per no trencar cap tònica, va ser mans i va buscar taules. Vega va desistir sense allargar la faena. Agraïts. A més, el malagueny va canviar el seu estatus de matador de toros per rematador, ja que a cap va arribar a ficarli l’espasa i va optar per utilitzar l’estoc de rematar, posant-se pesat en el cinquè. Com en un ganche. Però a Barcelona.

Miguel Tendero va aconseguir l’únic trofeu de la tarda davant el tercer. Si més no, la disposició seva va ser més positiva, perquè això de la qualitat i l’encert ja és una altra cosa. Va ser aquest un toro sense qualitat, de viatges curts i descompostos. Com a bon mans. Tendero va construir una faena sobre la dreta, de poc ajust i de pases rectilinis tirant més aviat cap a fora. El seu afany, com dèiem abans, no es pot negar i una gran estocada va posar a les seves mans l’orella. El sisè va tenir les majors opcions del sextet. A aquestes altures de correguda, el senyor Sierro caminava ja pels turistes del sol, desesperat per recollir més i més firmes. Però fins els turistes s’havien adonat de l’esperpent de toros de lídia amb els que li havia obsequiat. Precisament per aquests turistes va dedicar Tendero la fase final de la seva faena, ara amb la mirada, ara amb escarafalls amb els braços, ara amb descaradura sense muleta. Amb la franel.la a la mà li va costar connectar més amb l’ombra que curiosament estava més a prop. No obstant això, va aconseguir embastar alguna sèrie amb la dreta i alguns naturals solts, aquesta vegada sense arribar a aprofitar l’únic mans que es va deixar en l’últim terç amb bon són. El que dèiem: afany i ganes per descomptat, l’altra ja és una altra cosa. L’espasa va impedir, de ben segur, haver augmentat el seu marcador. Gairebé millor així, perquè no hi hagi enganys.

Així s’arribava al final de l’últim festeig del mes d’agost, de dues hores exactes de metratge. Sincerament, no sé quantes firmes recolliria el ramader, ni tan sols si va recollir. Però avui, després de diversos anys d’amenaces, es va acabar el conte dels dos o tres bous que sempre salten de El Sierro. I el pitjor no és això. Què va! El pitjor és que ara mateix i amb els ulls tancats signo per veure una altra correguda de El Sierro l’any que ve a Barcelona. Signo encara que sigui en el plec del ramader, en el qual ni els turistes van voler signar. Coses que passen …

Fotos: Faricle.

4 comentarios en “El ramader que recull firmes per a la ILP

  1. La noticia que se publica hoy parece de una importancia fundamental. “El gobierno califica al toreo en el BOE como una “disciplina artística y un producto cultural””.
    La ILP no pretende otra cosa. El fallo que esperamos del TC no es otro que éste. ¿Necesitamos más? ¿No es suficiente esto para invalidar la prohibición en Catalunya?
    Señores juristas, tienen Vdes la palabra.

  2. Es una auténtica verguenza la actuación de los espadas en esta corrida. Solo se salvó algo Tendero, pero tampoco hizo nada del otro jueves. Los toros eran mansos, pero los mansos tienen su lidia. A nadie se obliga a ser torero, pero si lo eres debes tener un mínimo de pundonor, vergüenza y valor. Así nos va.
    Saludos

  3. Vaya jetas, Bautista y Vega. Venían sólo a trincar y no a torear. Si vuelve El Sierro el año que viene, que ellos no lo hagan!!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.