Vicente Royela, guanyador del Premio Literario-Taurino Doctor Zumel

El professor de la Universitat de Barcelona (UB) Vicente Royuela ha sigut el vencedor del Premio Literario-Taurino Doctor Zumel pel seu estudi “Principios básicos de la economía taurina”. El jurat d’aquesta trentena edició va premiar en segona posició, ex aequo, a Adrián Martín Albo Martínez i Diego Sánchez de la Cruz.

Royuela analitza en aquest treball alguns dels aspectes més rellevants per entendre l’estructura actual de la industria cultural taurina. En primer lloc s’identifiquen els agents de mercat des d’un punt d’oferta i demanda. A continuació, es detallen els elements definitoris d’aquests actors: toros, toreros, empresaris, públic i institucions.

Al final de l’estudi, a l’apartat de reflexions finals, es destaquen una serie de punts importants. Royuela considera que els espectacles taurins, pel seu caràcter de bé de consum de tipus cultural, van estretament lligats amb el grau de coneixemet del producte per part dels consumidors. En segon lloc, remarca l’alta concentració de l’activitat i dels ingressos en pocs agents. És norma i no expeció que pocs toreros sumin més corrides i més diner que tota la resta de l’escalafó junt. A la temporada 2018, els 10 primers de l’escalafó, que representen el 6% del total, van ocupar el 31% dels llocs en totes les corrides.

El professor considera que el seu treball és un simple apreitiu de tot el que es pot arribar a estudiar en aquest sector malgrat la poca informació disponible. Un dels temes que proposa és analitzar l’elasticitat-preu de la demanda taurina a partir dels canvis impositius que ha experimentat aquest espectacle durant la gran recessió (primer pujada i després baixada de l’IVA). Tot i així, tots els anàlisis no serviran de res si les conclusions que s’extreguin no es poden aplicar, opina Royuela. Una de les seves propostes per tal d’augmentar la demanda a les novellades seria la creació d’una especie de lliga nacional que permeti generar coneixement entre l’afició i el gran públic.

Per aquell que vulgi consultar el treball complet es pot llegir en el següent enllaç: Principios básicos de la economía taurina.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.