46 anys sense Don Pedro

Tal dia com avui, 24 de febrer de 1965 a les 20:45 de la nit moria a Barcelona el grandiós empresari taurí D. Pedro Balaña Espinós. Va néixer a la barriada barcelonina de Sants el 9 de desembre de 1883 i després de treballar al costat del seu pare, va dirigir un obrador al carrer Deú i Mata de les Corts, es va convertir en importador de vaques d’Holanda i Suïssa, va entrar en política, va ser regidor a Barcelona i va dirigir el diari “El Poble Català”.

A l’any 1927 va realitzar el seu debut com a empresari taurí a La Monumental, el 13 de gener va organitzar una novellada en la que van alternar Enrique Torres, Carlos Sussoni i Vicente Barrera amb novells de Murube. A partir d’aquesta data va organitzar a les places de Barcelona un total d’1.085 corregudes de toros i 913 novellades. Va impulsar un veritable model de gestió amb idees innovadores. Sempre sabia el que el públic volia, i així anunciava en una gran pissarra situada al pati de quadrilles les corregudes de toros els dijous i diumenges i les seves places (Monumental i Las Arenas) s’omplien. Malgrat dur a terme nombrosos i interessantíssims esdeveniments taurins com a arrendatari de La Monumental, no va ser fins a l’any 1947 quan es va convertir en propietari de la plaça, després de comprar-li a Rosario Seguismón, vídua de Pedro Mila i Camps. Durant unes quantes dècades, Don Pedro com se li coneixia afectuosament entre el món taurí apostava per toreros, els contractava una vegada i una altra sempre que triomfessin a la plaça i creava així una gran expectació que mantenia viva a l’afició barcelonina. Va promocionar parelles de toreros tan rellevants en la història del toreig com van ser la de Manolete i Arruza o Aparicio i Litri, però sens dubte la més important va ser la del torero català Joaquín Bernadó amb el seu concepte del toreig exquisit i elegant i Antonio Borrero “Chamaco” que va tenir a Barcelona la seva caserna general ja que a la nostra ciutat va ser on més va torejar i on el seu toreig ple d’heroïcitat i tremendisme, va crear un autèntic moviment social convertint-se en fenomen de masses. Chamaco va se el major tresor de Balaña!

El seu imperi taurí no es limitava a Barcelona sinó que s’estenia en altres places com Saragossa, Jerez de la Frontera, Linares, Guadalajara Calatayud i la mateixa Real Maestranza de Sevilla sense oblidar-nos del Coliseu Balear de Palma de Mallorca que el va adquirir a l’any 1955, fins a llavors propietat de la família Tous.

El seu esperit empresarial era tan gran que a manera d’anècdota en una ocasió li va dir a un empleat que repartia la propaganda… “Posa un cartell aquí que si veu un, ja aquesta be!”. O la seva forma tan peculiar en la qual anunciava a “Chamaco”. “ Mañana Chamaco i dos més!”. Des d’aquest petit espai que es vadebraus.com li dediquem en aquesta data tan especial, un tribut a un empresari GENIAL  i a qui va fer de Barcelona amb el seu esperit emprenedor l’univers del toreig!

2 comentarios en “46 anys sense Don Pedro

  1. Apreciado amigo Teo,termino de leer su comentario y estoy completamente de acuerdo con lo que dice,me ha recordado que fue en esta plaza de toros Las Arenas donde tambien empezo mi aficion a los toros,de la mano de mi abuelo y mi padre,tampoco yo voy a entrar a comprar nada en este centro comercial y cuando paso por la plaza de ESPAÑA procuro pasar po otro sitio para no verla,deseemos que no ocurra lo mismo en la Monumental y podamos seguir disfrutando cada domingo de una corrida de toros.

  2. Don Pedro ¿quien a visto a su Barcelona taurina y quien la ve?. No la conocemos ni los propios aficionados.
    Barcelona en sus manos fue la CATEDRAL DEL TOREO, lugar indispensable para ser figura y cumpliendo como Dios manda todo torero tenia asegurado el festejo siguiente, es decir con Vd. casi no hacia falta apoderado, pues desde Barcelona se hacia un torero figura. Incluso sin salir practicamente de aqui se hacia uno rico. ¡¡¡SI CHAMACO PUDIERA HABLAR…!!! Bernado-Murillo-Camino, etc. buena fe de ello pueden dar.
    No voy a cerrar mi comentario sin mostrar mi amargo sinsabor por acabar de ver una foto publicada en la pagina que nos trataba de Catalufos, con una foto de la plaza de las Arenas, anunciandola como centro comercial. Sinceramente creo que es un desacierto total. Pues entiendo que una plaza de toros debe ser una plaza de toros y un centro comercial construido en base a cargarse la tauromaquia en Cataluña NUNCA DEBE TENER CABIDA EN UNA PAGINA TAURINA. Es posible que no tenga razon, pero digo con toda mi alma lo que siento.
    Alli nacio mi aficion, alli disfrute de grandes festejos y quieren a toda costa salvar la cara del edificio para mas recochineo. YO NUNCA ENTRARE ALLI A COMPRAR NADA, ES MAS NI SIQUIERA A VERLO. Aunque respeto a quien lo haga.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.