Barcelona taurina i solidària

Enguany el partit benèfic dels toreros, aficionats i periodistes va recaptar més d’una centena de joguines per als nens més desfavorables de la ciutat, que van ser donats a la Creu Roja. Però les activitats solidàries i taurines a Barcelona tenen molta tradició, com es pot demostrar,amb la celebració d’esdeveniments taurins de caràcter benèfic:

El 15 d’octubre de 1945, es va celebrar un festival a benefici del Cos de Intendència, amb els cavallers Juanito Balañá, Álvaro Domecq, i els torero Curro Caro i Carlos Arruza.
El 12 d’octubre de 1955, els beneficis que es van recaptar van ser destinats a les vídues i orfes dels militars de la IV Regió.
A l’any 1959, va succeir una desgracia, el poble de la província de Zamora (Ribadelago) va desaparèixer la nit del 9 de Gener a causa del sobrenivell d’un pantà i els defectes de construcció de l’època, el pantà es va trencar  arrasant per complet el poble i van  morir 144 persones. Llavors l’empresari Pedro Balañá, va organitzar un festival benèfic a La Monumental, l’ 1 de febrer de 1959, amb les figures de l’època Rafael Peralta,Mario Cabré, Julio Aparicio, Gregorio Sánchez, Joaquin Bernadó, Chamaco, Murillo i Miguelin. Tota la recaptació de la taquilla (523.371,50 pessetes) es van donar als damnificats de la tragèdia.

Al mateix any, i de cara a final de temporada, després de l’èxit del primer festival benèfic, l’empresari Pedro Balañá decideix organitzar un altre, el día 15 de novembre, en aquests cas els beneficis recaptats van ser destinats a la lluita contra el càncer: El cartell també de prestigi, Mario Cabré, Joaquin Bernadó, Gregorio Sánchez, Curro Girón, Chamaco, Murillo, Diego Puerta i Victoriano València. També es va destinar la recaptació integra de la taquilla.

El 26 de febrer de 1961, debuta a Barcelona el  ManuelBenítez el Cordovès, llavors noveller , en un festival a benefici dels orfes  de Barcelona.

El 12 d’octubre de 1962, va haver un festival benèfic amb sessió doble de toros, al matí i a la tarda per a ajudar a les famílies afectades per les grans riuades que va haver el 26 de setembre de 1962 en la comarca del Baix Llobregat Les figures de l’època, altre cop van estar presents Carlos Arruza, Julio Aparicio, Gregorio Sánchez, Chamaco, Rafael Peralta,Jose Luis Segura, Diego Puerta,Manolo Blazquez, Andres Vazquez,Rafael Pedrosa…

El diumenge 15 de desembre de 1968, a la plaça de Las Arenas es va celebrar el darrer festival de la seva història en el qual van actuar al matí i a la tarda Julio Aparicio, Joaquin Bernadó, Jaime Ostos, Chamaco, “Serranito”,Victor Manuel Martín, Luis Barceló, Juan José, Julio Vega “Marismeño” i el torero a cavall AlvaroDomecq que va actuar a peu. Aquest magne festival va tenir una culminació molt significativa, com va ser l’actuació de Paco Camino que sense estar anunciat, va realitzar el paseíllo vestit de carrer, tot just de venir de Mèxic poques hores abans.

El 6 de juliol de 1977,es va celebrar a Barcelona un festival en homenatge al torero català Mario Cabré, en el que van participar Chamaco,Joaquín Bernadó, Julio Aparicio, Enrique Patón i Javier Batalla.

El 28 de març de 2004, es va celebrar un festival a La Monumental, amb la presència de Litri, Jesulin de Ubrique Manolo Sánchez, Juan Jose Padilla, Rivera Ordoñez i els novellers Jesuli de Torecera i Enrique Guillen, els beneficis recaptats van ser per a ajudar a un reconegut banderiller català Juan España “Españita” després de sofrir una lesió vertebral que li va fer retirar-se dels toros.

L’últim festival taurí que s’ha celebrat a Barcelona, va ser a La Monumental el l8 d’abril del 2006, amb toros de diferents ramaderies i en el qual van intervenir els matadors: Luis Francisco Esplá, Finito de Còrdova, Rivera Ordóñez, Morante de la Puebla, El Juli, Serafín Marín, i el noveller català Raúl Cuadrado.

2 comentarios en “Barcelona taurina i solidària

  1. Raul el festival que se hizo en el año 1962 a beneficos de los damnificados de las riadas. has pues a muy pocos toreros de los que actuaron,te has dejado casi a mas de 20 toreros, como Pedrés. Andres Vazquez, Andaluz,y muchos etc, me gustaria que lo completartas porque rectificar es de sabios.Si no lo encuentras por internet en el museo taurino de la monumental allí esta el cartel original, pues el festival de la historia de Barcelona donde mas toreros actuaron. QUEDA DICHO.Un grato saludo.

  2. Hay que hacer una observacion en todos estos carteles beneficos año tras año. NUNCA QUEDARON FUERA LOS TOREROS CATALANES O MUY VINCULADOS A CATALUÑA. Caso Chamaco o Murillo. Saludos

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.