Els toros a Ses Illes (5ª part)

En la llarga vida de l’entranyable Coliseu Balear mallorquí, que com ja van comentar va ser construït gràcies a la família Tous, la plaça ha estat gestionada per una llarga llista d’empresaris. Dels més significatius mereix recordar a Gabriel Tarongí al que li va succeir Gabriel Ferrá. Finalitzada la Guerra Civil es va fer càrrec de l’empresa, per un breu espai de temps el famós torero madrileny Antonio Márquez conegut popularment com “El Belmonte Rubio”, passant posteriorment a les mans de l’home de negocis mallorquí Antonio Bonnin.

A l’any 1948 van entrar a formar part de la gestió empresarial de la plaça de Mallorca els germans Dominguín. La dècada dels anys cinquanta, coincideix amb l’obertura de l’illa cap al turisme, i va ser el començament d’una època daurada per a Mallorca i la seva plaça de toros, amb empresaris com Gaspar Mas Nicolau, que posteriorment s’associaria amb Antonio González Vera.

Al 1955 va aterrar a l’aeroport de Palma el tot-poderós empresari taurí català D.Pedro Balañá Espinós amb la intenció de negociar la compra del Coliseu Balear. La gestió va arribar a bon port i va nomenar gerent a Antonio Boneu. Com no podia ser d’una altra forma en ser dirigida per tan genial empresari, la plaça va superar els més alts nivells, tant en la qualitat dels festejos anunciats, com en la quantitat dels espectacles, com a exemple, serveix  l’any 1967, quan es van celebrar 40 funcions.

Als anys vuitanta la plaça va ser arrendada a diversos empresaris, que no van poder o no van saber mantenir la qualitat, i la seva mala gestió va fer que decaigués l’afició. Al començament de la dècada dels noranta va ser el mític torero Antonio Ordoñez qui va organitzar un cicle estiuenc conegut com a Feria del Mediterraneo però l’escassa resposta de públic va fer que el mestre de Ronda abandoni la seva obstinació de retornar la plaça a la grandesa que va tenir anteriorment.

Al 1991, es va posar al capdavant del Coliseu Balear el torero i empresari català Manolo Martín, que va iniciar una nova etapa, sent les novellades la base de les temporades per a poc a poc, anar pujant cada any en diversos festejos i sobretot, amb dos o tres corregudes de toros anuals amb destacats cartells en horari nocturn entre els mesos més turístics que van despertar l’interès en les taquilles.

En l’actualitat i des de l’any 2007 és dirigida per Toño Matilla. Recentment, aquesta plaça va ser testimoni d’excepció el passat 13 d’agost del 2010 amb motiu d’una correguda nocturna, de la presència d’una gran aficionada, S.A.R infanta Elena que una vegada més, va fer gala de la seva passió per la festa dels toros i el seu incondicional suport. Continuarà…

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.