El grup parlamentari UpyD ha presentat l’única esmena a la totalitat amb text alternatiu a favor de la tauromàquia. Segons informa Europa Press aquesta formació vol que els diversos espectacles taurins i la tauromàquia en general estiguin protegits com a patrimoni cultural immaterial espanyol i que, per tant, no puguin ser suprimits per les comunitats autònomes.
En el text de UpyD, s’assenyala que “la festa dels toros, els diversos espectacles i festejos taurins populars i la tauromàquia en general, que comprèn totes les expressions socials i culturals vinculades a la lídia de toros, constitueixen elements del patrimoni cultural immaterial espanyol “en els termes reconeguts per la UNESCO. Al seu entendre, la Constitució atorga a l’Estat la “competència exclusiva” respecte de la defensa del patrimoni cultural espanyol per la qual cosa les comunitats no poden prohibir unilateralment les corrides de toros com va fer Catalunya.
Per això va més enllà de la iniciativa ciutadana i advoca per coordinar accions per protegir la tauromàquia a tot el territori començant per la realització d’un registre nacional del patrimoni cultural espanyol, incloent en el catàleg els festejos taurins, per adoptar les mesures d’identificació , documentació, investigació i posada en valor.
D’aquesta manera, UpyD es posiciona a favor de la tauromàquia mentre que la resta d’esmenes presentades per Izquierda Plural, CiU i partits del Grupo Mixto s’han posicionat en contra del text.
Totes aquestes esmenes de totalitat, que previsiblement es debatran la setmana que ve al Ple del Congrés, pretenen tombar la iniciativa pro taurina que va reunir més de 650.000 signatures a tot Espanya i que va ser presa en consideració amb el vot de PP i UPyD i l’abstenció del PSOE.
Concretament, la presentació d’una esmena a la totalitat del text de la ILP per part del Grupo Político de Izquierda Plural suposa la celebració d’una sessió plenària al Congrés en què té obligació de comparèixer el ministre José Ignacio Wert, prevista pel 26 de setembre, quan tots els grups amb representació parlamentària hauran de posicionar-se sobre l’esmena i a continuació votar.
Pel que fa a les esmenes a l’articulat, el termini de presentació de proposicions conclou dimarts que ve. Aquestes seran debatudes i votades per la Comissió de Cultura del Congrés. A falta de confirmació oficial, la sessió està fixada per al dimecres 2 d’octubre. A partir d’aquesta data, la ILP quedaria aprovada al Congrés per passar al Senat, on s’ha d’emplenar un mer tràmit i on, si no hi rectificacions al text, serà definitivament aprovada.