Els toros a Ses Illes (2ª part)

Al segon capítol dels toros a les Balears, el dediquem a les alterniatives que s’han atorgat al Coliseu Balear.

Tot i que la primera alternativa concedida a l’illa de Palma de Mallorca va ser el 28 de setembre de 1892 a Francisco Carrillo y Ordoñez. Al Coliseu Balear s’han atorgat divuit alternatives durant els vuitanta-un anys d’història de la plaça. La primera va ser la del torero mallorquí Melchor Delmonte, que es va doctorar el 3 de juliol de 1932 amb toros de la llegendària ramaderia de Miura, Luis Fuentes Bejarano va fer de padrí i Manolo Martínez de testimoni, el destre mallorquí va resultar greument ferit i com a conseqüència de la banyada va haver d’abandonar la professió.

La següent cerimònia d’alternativa es va dur a terme el 5 de juny de 1949, quan el mallorquí  Gabriel Pericás, amb toros de Félix Gómez, es va doctorar torero de mans del seu germà Jaime i amb la rellonejadora Conchita Cintrón completant el cartell.

La tercera alternativa va ser el 26 de setembre de 1954 quan Miguel Ángel García va ser doctorat per José María Martorell i actuant Victoriano Posada de testimoni, bregant caps de bestiar de Ramos Matías. El 18 de setembre de 1955 l’espasa Jaime Bravo va ser doctorat per Victoriano Posada i José Ordoñez, amb toros d’ Atanasio Fernández. La tarda del 15 d’agost de l’any 1956, es van bregar toros de la divisa de Salamanca de Lamamié de Clairac i l’excel·lent torero cordovès José María Martorell, que va gaudir d’un gran cartell entre l’afició mallorquina en presència del mexicà Joselito Horta doctorava a Luis Francisco Peláez. El 27 de setembre de 1958 era Alfonso Vázquez qui es convertia en torero, amb toros de la ramaderia de Bohórquez i de mans d’Antonio Borrero “Chamaco” actuant també el rellonejador Ángel Peralta. El següent doctorat va tenir com a protagonista a un torero d’Albacete però afincat l’illa de Mallorca, Ricardo Esquerre que amb toros de la divisa del Conde de Mayalde i com a padrí a Manolo Carra es va doctorar en presència de Clemente Castro Luguillano. El dia 10 d’agost de 1965 amb toros de Conde de Mayalde es doctorava un mexicà sobrenomenat “El Silverio” de mans de Jaime Ostos, i actuant de testimoni Emilio Oliva i amb la intervenció a cavall de Rafael Peralta. Continuarà el capítol d’alternatives concedides…

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.