Reflexionar també és de savis. “El Fandi” ho és.

Dijous 11 de agost de 2011. Coliseu Balear. Correguda nocturna. Possiblement mitja entrada. Sis bous de Gerardo Ortega. Petit el primer, i acceptables en quant a presentació la resta. Justos de forces i transmissió tots excepte el sisè que, encara que va ser bo, va voler rajarse des de l’inici de l’últim terç. “El Cordobés” (blanc i atzabeja) silenci i orella. Paquirri (natzarè i or) orella i silenci. “El Fandi” (cadafal i plata) orella amb forta petició de la segona i dos orelles.

Haurien, els organitzadors de la cursa de braus d’ahir nit a Palma, fer un exercici de reflexió. I és que tenint en compte que l’aeroport de Palma ha assolit al juliol el seu rècord històric de viatgers amb l’arribada i sortida de 3.403.098 passatgers (el mes d’Agost és per excel.lència encara millor si és possible), que les més de 240.000 places hoteleres de l’illa actualment estan completament abarrotades, a més dels més de 400.000 habitants amb què compta només la capital, haurien, de com dic, reflexionar. I és que una cosa seriosa falla quan, amb aquestes dades, no s’aconsegueixen dur a una plaça de toros amb un cartell de toreros mediàtics, almenys 6.000 persones. Sí, alguna cosa seriosa falla. És obvi destacar que el preu mínim de l’entrada de 45 € és excessiu, que la promoció de la correguda comenci amb onze dies d’antelació és una mica justa, però … alguna cosa més està fallant.

Pel que al resultat de la cursa es refereix, direm que, en general el públic es va divertir i va sortir satisfet. La correguda anunciada de Gerardo Ortega es va lidiar completa, és a dir, sense pedaços d’altres ramaderies, cosa que feia anys que no succeïa.
“El Cordobés” poc va poder fer davant d’un lot que es va parar ràpidament i és que als seus dos oponents se’ls va donar fort en vares. Amb el capot no va aconseguir sortir ni a les ratlles de picar amb cap dels dos bous. Amb la seu primer no va tenir opció i en el quart que es va parar aviat “El Cordobés” va estar llest i va recórrer al famós “salt de la rana”. Va matar de gairebé sencera i. .. orella. Potser un premi excessiu, però el respectable així ho va demanar.

“Paquirri”, als seus dos bous, els va saludar endreçadament amb el capot. Al primer, que tenia bondat i poca força, li va instrumentar sèries temperades amb les dues mans encara que no arribés a ajustar-se del tot. Feina amb temps morts per donar respirs al toro i que aquest, entre sèrie i sèrie es recuperés. Va matar d’estocada trasera i caiguda però el públic present va demanar, majoritàriament, amb força i insistència l’orella concedida. Amb el cinquè va posar les banderilles, però la feina de muleta no va arribar a calar en els tendidos a causa de la falta de transmissió de l’animal. El toro es va aturar aviat. Estocada lletja i rematada. Silenci.

La nit va ser de i per “El Fandi”. Va saludar bé amb el capot als seus dos enemics amb llancis, fins i tot, ajustats. Sobradament està dir que en el terç de banderilles no té competidor algun i unes facultats realment envejables. Tres parells al tercer de la nit i fins a un quart en què tancava plaça. En cada toro un d’ells al violí i un corrent cap enrere. Veritablement “chapeau”. La feina al seu primer no va tenir el resultat desitjat. Al toro li faltaven forces, una mica de raça i tota la transmissió del món. No obstant això, “El Fandi”, astut i amb uns desplants finals i una estocada posterior i caiguda va tallar una orella amb forta petició de la segona. Forta va ser, per cert, la bronca a la presidència. El sisè va ser, sens dubte, el millor bou de la nit. David el va rebre al centre del rodo i de genolls i al segon muletazo el toro ja va fer la intenció de voler rajarse. Però va tenir mobilitat, va ser pròspera i bon gambada. El toro transmetia, aquest sí. Sèries llargues, un nombre excessiu de molinets i afarolados. Més desplants abans de l’estocada i. .. dues orelles. “El Fandi” va sortir en hombros.

En definitiva: correguda entretinguda que sap a poc, molt poc. Hauríem, doncs, reflexionar?

2 comentarios en “Reflexionar també és de savis. “El Fandi” ho és.

  1. a… estic molt content i agrait per l’asistencia de la senyor Maria Salom a la correguda! I els jugadors del Mallorca !! Moltes gracies !!

  2. Discrep , bastant , amb si els bous eren aceptables en presentació , són aceptables en presentació si tenim en compte el que ha sortit per torils els darrers anys . Pero realmente aquest bous no passen el reconeixement a cap plaça de 2 d’espanya !! Ni a Gijon , Puerto de Santa Maria ,Santander , Castelló etc… Hi havia alguns bous que parexien que algo o colqu , s’havia menjat els pitos a mosegades…. . L’estat de la Plaça era deplorable , els estribos queien, els burladeros es remanaven , fustes podrides , rematxes de mal gust …. Molts de detalls cap bandera per enlloc , ni tan siquiera la que toca estar posada el dies de festejos …. , molts de detalls que per els pocs aficionat que hi erem ens feia mal els ulls … 45 euros l’entrada mes barata…. – Crec que s’han de remplentejar les coses , no dic que no hi hagi corregudes mediàtiques , però amb l’entrada d’ahir 6000 – 7000 persones a 45 euros dona per fer una altre correguda de caire els aficionats , amb preus mes populars y figueres….

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.