Salvador Balil i el romanticisme, protagonistes a la Casa de Madrid

El cicle de conferències de la Casa de Madrid en Barcelona va complir el seu segon acte divendres passat. Salvador Balil va fer un personal i interessant recorregut amb “Los cánones fundamentales del toreo y su esencia romántica” com rerefons. A més, tambè hi va ser present el retallador i corredor d’encierros, Víctor Muñoz.

Amb Fernando del Arco como a presentador i en presència del president de l’entitat, Florencio García, Balil va parlar de les diferents interpretacions que al llarg de la història s’han anat donant pels diferents toreros. Barrejant interessants frases deixades per aquests, es va detenir, especialment, en dos d’ells: Juan Belmonte i Manolete.

Segons Balil, tots el cànons del toreig no s’entendrien sense el component romàntic. La tauromàquia, tal i com van deixar escrit alguns toreros i d’altres a l’arena, sempre ha estat lligada al romanticisme que els propis matadors de toros han impregnat amb les seves actuacions. Inclús, el toro també aporta la seva part, ja que, segons Balil, és el més romántic de tots: la seva lluita va més enllà de mantenir la propia vida; la lluita del toro brau es per salvaguardar la pròpia raça.

Per la seva banda, Víctor Muñoz, conegut com a Beti, va explicar certs aspectes d’aquesta relativa nova modalitat de tauromàquia. Tot i que es pot començar a parlar d’una professió (tot i que no remunerada com a tal), l’espectacle de retalladors es una derivació dels bous al carrer que va arribar a la plaça sobre la decàda dels 90 del passat segle. Beti lliga intínsicament la correguda de toros tradicional amb tot aquest tipus d’espectacles. La preparació, els entrenaments i les pors també van ser explicats per aquest jove retallador.

Amb un distès col·loqui entre els conferenciants i els assistents, es va tancar la segona de la Feria de Otoño a la Casa de Madrid en Barcelona. La setmana pròxima, el doctor Enrique Sierra dissertarà sobre “Cornadas limpias, cornadas complejas”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.