Abel Robles: “Veient les coses possibles es fan possibles”

A quatre dies de la seva presentació a Madrid, hem volgut parlar amb Abel Robles. El noveller d’Olot actuarà a Las Ventas el proper 3 de setembre.

Robles ens atén després d’una dura jornada d’entrenament. Va camí del sastre a recollir el vestit que va portar per a que li fessin alguns petits retocs. Torejar a la primera plaça del món ho mereix.

Per fi ha arribat Madrid. Com encares aquest compromís?

Doncs és un compromís que fa molt de temps que l’estic esperant. De fet la plaça de Madrid, des de que un comença a voler ser torero sempre és una plaça que un es fixa com a objectiu. Per a mi és un objectiu que s’ha fet possible i el següent és sortir d’aquest compromís, per dir-ho d’alguna manera, encaminat.

S’entén que és el més important de la teva vida.

Sí, no només és un dia molt important a la meva vida, professionalment és un dia transcendental. És important professionalment i personalment.

Compartiràs cartell amb Diego Fernández i Diego Carretero.

Jo crec que ha quedat un cartell molt maco i estic molt content. Evidentment jo hagués anat a Madrid en qualsevol cartell, però Diego Fernández és un torero conegut que ja ha torejat més d’un cop a Madrid i Diego Carretero està pràcticament a totes les fires de novellades i a sobre és el primer diumenge que hi ha toros des del mes de juny.

La novellada serà de San Martín. Has tingut la possibilitat d’anar al camp? Coneixes la ramaderia?

No he pogut anar al camp. Vaig parlar amb el ramader, però no té costum de fer tentaderos en aquestes dates. Tampoc he anat a veure la novellada. Arriba demà (avui) a Madrid, per tant ja la veuré aquí. El que he vist aquest any de San Martín és el sobrero que va matar Alberto Aguilar el Diumenge de Rams a Madrid. El toro va tenir unes condicions típiques del seu encaste i molt favorables. També vaig veure el toro que va completar la corrida de Rehuelga a San Isidro.

Quin paper juga l’encaste per tirunfar?

Hi juga un paper fonamental. En la meva situació m’era indiferent perquè hagués anat a Madrid amb qualsevol. Aquest encaste és molt del gust de l’afició de Madrid i això és molt positiu. Sabem que pot ser una arma de doble fil ja que la gent es pot ficar a favor del toro, però prefereixo que sigui del gust de Madrid.

Céret. 17 de juliol de 2016.

En aquest anys has torejat molt poc. Quines poden ser les raons?

És lògic que sense Barcelona, Olot i Tarragona és un handicap per a mi. Si hi fossin espero que comptarien amb mi. Pots tenir dues o tres dates segures, el teu nom sona a principi de temporada, amb Olot es podria jugar i no tenir-ho és evident que resta. Per altra banda, les coses que m’han ofert, que han sigut poques,  no han sigut raonables i he preferit dir que no. I he dit que no sense tenir segur anar a Madrid, que a toro passat i tenint Madrid és més fàcil dir que no. Evidentment si no estic torejant també tindré alguna culpa jo. No es pot estar sempre tirant pilotes fora, he d’assumir els meus errors.

Quina seria la teva part de culpa?

Doncs potser no estar al lloc adequat, potser quan he tingut alguna oportunitat no he estat suficientment preparat o suficientment a l’alçada. Totes aquestes coses fan que es parli o no de tu, tot condiciona.

El poc rodatge no t’impedirà sortir a donar-ho tot a Madrid.

Tenia tan assumit que si torejava aquest any seria a Madrid i sense torejar res abans i sóc tan conscient de la meva situació que no m’importa.

És l’última bala?

No, perquè no et pots prendre les coses així. Està clar que és una cita molt important i jo he de donar una gran dimensió d’algú que vol i pot. El triomf o el fracàs ve després, en una tarda de toros poden passar moltes coses. Saps que faràs el pasíillo i res més.

I després de Madrid què?

De moment no hi ha res segur. Hi ha més coses que sonen bé, però ara mateix tampoc em plantejo res més. Estic centrat en diumenge i després ja es veuran les altres coses.

Des de fa anys els novellers van a Madrid amb poca preparació a solucionar les seves carreres. Creus que hauríem de canviar el model?

El paper que em toca assumir és que la situació és aquesta i m’haig d’adaptar. No puc pretendre canviar res. Si jo he de ser un engranatge més d’algun tipus de moviment per a que tots sortim guanyant doncs ho seré i jo encantat d’ajudar en el que sigui. Però a mi se’m presenta aquesta situació i no tinc res més que assumir-ho i mentalitzar-me que ho haig de fer així. A mi m’agradaria anar més rodat, però com que no hi ha hagut possibilitat hi vaig així.

Alcañíz. 6 de març de 2016.

Ara ets a Madrid lluitant bastant sol, però amb l’ajuda de l’Iván Vicente.

Estic vivint a San Sebastián de los Reyes i he tingut molta sort de trobar-me amb ell. Em vaig posar en contacte amb ell, perquè el coneixia d’algun dia al camp que havíem coincidit, i li vaig explicar que no coneixia a ningú i que necessitava algun professional amb qui entrenar. Hem congeniat bé, hem fet bones migas. He anat al camp amb ell a tot arreu i he après molt.

Quins consells et dóna?

Aquests dies hem entrenat el més real possible enfocant-ho a Madrid i intentant fer el toreig més pur possible. També hem estat corregint els defectes que pugui tenir.

En les llargues etapes sense vestir-te de torero, no t’han entrat dubtes de si val la pena tant sacrifici?

Ara mateix fa un any i un mes que no em vesteixo de luces. Com et dic, vaig assumir molt la meva situació i el que havia de fer. El dubte de tirar la tovallola no l’he tingut, però si moltes vegades penso ostres, tindrà recompensa tot això al final? He de dir també que un dia entrenant quan vivia a Sevilla vaig coincidir amb Curro Díaz i em va dir unes paraules que em varen emocionat molt i em varen fer que quan he tingut algun dia quan ho veus més negre te’n recordes d’aquelles paraules i continuar endavant.

Si no és molt preguntar, què et va dir?

Em va dir que ell pensava que jo tenia molta afició, que no em rendeixi mai perquè tard o d’hora m’arribarà i que quan m’arribés no se m’escaparà.

Aquí tens molta gent que malgrat la distancia segueix els teus passos.

La Penya taurina d’Olot encapçalada per Pepe Amores fa un treball enorme en quant a afició es refereix, però també amb mi. Ells es desplacen a molt llocs fins i tot a una novellada a Moraleja o a El Álamo. En major o menor nombre sempre hi són. I no només quan torejo, també el dia a dia i amb gent de la UTYAC i de Barcelona també. M’agrada tenir contacte amb la gent i moltes vegades és de molta ajuda el suport. D’alguna manera et sents que ets algú que ha de donar la cara i contentar a l’afició de Catalunya. Jo he de tirar pa’lante i amb aquesta gent això ho hem de fer reviure.

Et veus com l’últim torero català? De Peroy a Robles?

És cert que és molt difícil que torni a sortir d’Olot un noi que vulgui ser torero i ho dic per experiència pròpia, però igual que he sortit jo en pot sortir un altre. Per què no pot néixer algú en qualsevol poble de Catalunya? Evidentment que és més difícil que surti algú d’Olot a que surti d’Écija. Jo no tinc la sensació que amb mi s’acabi, de fet encara hi ha l’Escola Taurina de Catalunya i jo vaig sortir d’allà. Hem de tenir un pensament positiu i veure les coses possibles. Veient les coses possibles es fan possibles.

Què pensa un torero català sobre el NO de Balañá?

Com a torero, com a aficionat i com a amant del món del toro em fa molt mal, no només professionalment sinó sentimentalment. No el conec a ell personalment ni la seva situació i tampoc sé quines raons té. Hauríem de fer alguna lectura per saber què més hi ha que no sabem que l’obliga a prendre aquesta decisió.

Tornarem?

Com et dic hem de tenir pensament positius i creure les coses possibles. A Barcelona hi ha plaça de toros? Sí. La llei diu que es poden fer toros? Sí. Hi ha toreros? Sí. Hi ha afició? També. Llavors només falta que aquesta societat una mica embogida es calmi i vegi la realitat. Jo com a torero tinc la responsabilitat de crear nous aficionats i contribuir a fer créixer l’afició. Tenim tots els elements, només falta posar la clau i obrir la porta.

Barcelona. 18 de setembre de 2011

Un comentario en “Abel Robles: “Veient les coses possibles es fan possibles”

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.