«El Aventorero, entre Agujetas y Badila» presentat a Bogotà

Un cop passada la pitjor part de la pandèmia, l’escriptor colombià resident a Barcelona Nicolás Sampedro, va presentar en el restaurant El Pórtico de Bogotà el seu tercer llibre, «El Aventorero, entre Agujetas y Badila».

L’acte, sota un marc incomparable, va ser presentat i moderat pel bon aficionat Ricardo Arbouin. Hi van acudir al voltant de vuitanta persones, gairebé totes provinents de la capital del país.

Abans i després de l’acte, els assitents van gaudir d’una sessió de toreig de saló sota la direcció del matador de toros de Manizales José Arcila.

Anteriorment, el llibre va ser presentat a Europa, durant la fira d’Olivenza del 2020, poc abans del primer confinament pel periodista Sixto Naranjo i el matador Víctor Mendes.  

El proper 11 d’agost l’autor i la seva obra estaran amb l’associació taurina «Astauros» a la plaça de toros de Cañaverajejo de la ciutat de Cali.

PERFIL DE L’AUTOR

Nicolás Sampedro Arrubla

Nascut a Bogotà l’any 1970. Inicia els seus estudis a la seva ciutat natal i els acaba a Barcelona, on hi resideix des de 2003. De ben petit comença a interessar-se per la tauromàquia, arribant a vestir de llums a la dècada dels noranta i torejant com a aficionat pràctic fins el dia d’avui.

Entre 2008 i 2011 va formar part de la junta directiva de la Plataforma per a la Promoció i Defensa de la Festa, i al llarg del mateix període va codirigir la tertúlia taurina de l’Hotel Diplomatic (Barcelona), en la que hi van participar les principals figures del toreig, ramaders i empresaris. Ha dictat nombroses conferències i ha participat en diferents col•loquis tant a Espanya com a Amèrica.

És autor dels llibres El Aventorero, entre «Agujetas» y «Badila» (Círculo Rojo, 2020), Y después de Fuentes, ¿nadie? Apreciaciones para una correcta ejecución de las suertes del toreo (Biblioteca Nueva, 2017), i Cargar la suerte, Interpretación de un misterio taurómaco, (Biblioteca Nueva, 2014). Ha colaborat en diversos mitjans i publicacions, destacant la seva participació en el llibre José Tomás, de Nimes al cielo, (2013), en la revista de la Fundación de Estudios Taurinos de Sevilla (2016 – 2019), en l’estudi Impacto económico de la Feria Taurina de Olivenza, de la Diputació de Badajoz (2019) i en la Revista Quites, de la Diputació de València (2022).

 

SINOPSI DE LA TRAMA El Aventorero

Després d’aporfundir en la tècnica i història de la tauromàquia, l’autor es llança al món de la narrativa amb «El Aventorero. Entre Agujetas y Badila». Una novela curta en la que combina ficció i historia d’una manera dinàmica i divertida.

A la Catalunya de la dècada dels seixanta del segle passat, el nostre personatge, un matador de toros aspirant a figura del toreig, arriba a Barcelona per substituir –a Figueras– al mestre Antonio Ordoñez. En el lapse entre la seva arribada i la seva marxa es veu involucrat en aventures i vivències molt pròpies de l’Espanya taurina dels segles XIX i XX.

Recolzen i conformen aquest treball l’inestimable pròleg de l’aficionat i periodista Joaquín Luna i la magnífica portada de Xavier Noguera, coneixedor de les essències taurines i reconegut destre amb els pinzells.