El premi

Diumenge, 19 de juny de 2011. Plaça de toros Monumental. Un quart d’entrada. Tres novells de García Jiménez (1r, 3r i 5è) i tres d’Olga Jiménez (2n, 4t i 6è), terciats, mal presentats i descastats. El primer va ser retornat per invàlid, sent substituït per un de Mari Carmen Camacho, lidiat en quart lloc al córrer el torn, complicat.

Jesús Fernández, de verd fort i or (salutacions després avís en els dos), Sergio Flores, de blanc i or (salutacions i orella) i Fernando Adrián, de celeste i or (salutacions després avís i orella).

Flores, de Talxcala (Mèxic), va fer la seva presentació. Els tres novellers van saludar una ovació després de trencar el passeig.

Tornaven a Barcelona dos novellers triomfadors en aquesta plaça i un altre que ho ha fet a Las Ventas. Una espècie de final després del cicle de quatre novellades. Un premi. Però no. Més aviat va ser una devolució. Com diuen per aquí, un matillazo. Bestiar de l’empresa de baixa qualitat i pitjor presentada, incomprensiblement aprovada per l’equip veterinari. Un premi, doncs no. El que deia, més aviat un matillazo.

El català Jesús Fernández tornava després de la seva actuació del mes maig i d’entrada va veure com li tiraven cap enrere l’esquifit primer que va rodar per terra. Va córrer el torn i va sortir el quart, fluix també, a qui també va rebre amb una llarga canviada en el terç. Al final va ser el de millor envestida i Fernández li va construir una faena de millor to en la seva segona part. Més agraït el novell en la mitjana distància, va ser quan el torero s’hi la va donar quan va aconseguir els millors passatges amb la dreta, lligant bé les apagades envestides. Havia començat amb un canviat en el mig de l’arena i va elevar l’interès amb un final més a sobre, però les seves errades a espases van diluir qualsevol premi major. El sobrer de Camacho va tenir curts els seus viatges, més encara per l’esquerre, tenint un tranco de menys en contra del seu encast. Tampoc va ser un toro per premiar a ningú. Ni el sobrer. Un altre matillazo sense el seu ferro però criat des de petit. Fernández va tenir bons moments altre cop amb la dreta, molt creuat i consistint les ja rarronsades escomeses del castany. Una altra faena de menys a més apagada amb l’espasa. No va ser la seva tarda amb la tizona. Amb l‘estoc de rematar, tampoc.

Sergio Flores va lidiar un primer novell sense cap presència i molt just de forces. Difícil catalogar una tasca davant d’un animal de envestides tan descompostes, tan ajonegat. En el cinquè, després d’un petit indici de competència en quites amb Adrián (aquest per xiqüelines i l’altre per gaoneras) va semblar que el novell havia de donar millor joc, però després d’una primera tanda temperada del mexicà, el toro es va aturar i va dir s’acabava, que la raça que se li suposava no donava per més. Tot i això, alguns passes solts van tenir bon traç, demostrant estar per sobre de semblant oponent. El seu espadaç va ser de llibre i va propiciar la concessió del trofeu.

Va tancar la llarga tarda de toros Fernando Adrián, un altre dels triomfadors a Barcelona. Entre el premi preparat amb cura, es va dur el millor. Dic amb cura perquè no ha de ser fàcil tancar seis novells d’aquesta factura. L’orella la va tallar al sisè, el de més durada encara que amb justa classe. No se li pot negar el seu afany per el lligam i les seves ganes per agradar, per donar pases. Encara que, potser, l’anterior tarda aquí deixés un altre record. Per descomptat que mal no va estar, que hi va haver un parell de tandes, una amb cada mà, més i millor reunides i que sempre va rematar amb bons pases de pit. Va matar d’una gairebé sencera. El tercer havia estat un toro tan banyabaix obert, tan obert, tan curt de pitons, tan ajonegat que el seu comportament no va poder ser d’una altra manera. I per acabar es va arronsae i se’n va anar a taules. En fi, complet. Adrián, en labor massa llarga, va intentar lluïment davant tan, a més, descompost animal.

Definitivament, no va ser un premi. Aquests tres novellers, aliens al matillazo, haguessin estat capaços de lluir-se davant d’una novellada d’acord amb una plaça com aquesta. L’hi haguessin merescut, és clar. Reconec que és difícil avaluar-los, perquè faltava emoció pels quatre costats. També té mèrit que traguessin el cap,aconseguint sobreposar-se davant d’aquest saldo.

Foto: Faricle

 

 

 

Un comentario en “El premi

  1. Despues de escuchar anoche en Radio L’Hospitalet la reseña de la novillada hecha por D. Angel Saa me quede un poco, lleno de dudas. o a lo mejor escuche mal.

    En una palabra de no haber estado en la plaza hubiera tenido la impresion que el peor de los tres habia sido Jesus Fernandez. Nada mas lejos de la realidad, bajo mi punto de vista desde el tendido para mi Jesus fue el mejor con diferencia, para empezar le toco el peor lote y supo estar muy por encima del lote, lo que pasa es que desgraciadamente la espada y los nervios le jugaron una mala pasada. En caso de haber acertado con los aceros posiblemente estariamos hablando de otra puerta grande.

    Asi ademas lo manifiestan otras cronicas taurinas. Sergio Flores, ni me gusto en Madrid, ni me ha gustado en Barcelona, saco alguna series buenas, pero los pies no los dejaba quietos en ninguna de ellas. Pero en fin eso va a gustos y no sere yo quien me atreva a discutirle los gustos a nadie y menos a un comunicador cualificado como el Sr. Saa. Pero no estoy de acuerdo con el. Con la espada esta tarde al menos, sensacional.

    Fernando Adrian, ni que decir tiene, le toco el mejor lote con diferencia y dentro de lo bien que estuvo hizo abuso ude meter el pico de la muleta, nada que reprochar a su triunfo pero tambien le falto algo de ligazon y falto de esperiencia.Aunque esta la suple muy bien, llevandolo quien lo lleva. Ojala Jesus cayera en manos de grandes apoderados, estariamos hablando de un buenisimo matador.

    Repito a mi fue el que mas me gusto, respetando todas las opiniones. El ganado en general muy malo, a este paso la misma empresa acabara echandonos a todos a la calle. Un saludo

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.