Recordem a Néstor Lujan

El personatge a qui dediquem la semblança d’avui va ser una veritable institució en la crítica taurina, i no només a Catalunya sinó que va crear escola en tots els qui van darrera d’ell. Néstor Lujan Fernández va ser un escriptor polifacètic de caire costumbrista, amant de la vida relaxada, que va tractar temes tant dispars com la gastronomia o la tauormàquia . Català, va néixer l’1 de Març de 1922 a Mataró. Havia estudiat Filosofia i Lletres i posteriorment es va llicenciar en Periodisme.

Va publicar el seu primer article en la revista literària “Alerta”, i a l’any 1943 va començar a col·laborar al setmanari barceloní “Destino” on va exercir la crítica taurina en la secció Vuelta al ruedo, des de’l 1958 al 1975 signant les seves cròniques amb el pseudònim El puntillero. També va col·laborar en diaris com La Vanguardia o Avui.

Fins i tot en dues ocasions va assumir el càrrec de director del mateix setmanari. Va ser també un gran escriptor i novel·lista, i a l’any 1974 va rebre el premi nacional de gastronomia. La seva ploma reflectia la bona vida, podia escriure de temes  de narrativa, d’art, d’ història, de la gastronomia o de la tauromàquia, doncs al llarg de la seva vida sempre va gaudir de la seva gran afició als toros assistint moltes tardes a la Monumental.

L’any 1946 va publicar l’obra De toros i de toreros un excel·lent treball al que van acompanyar il·lustracions originals de del gran pintor i escultor català Manolo Hugué.

A l’any 1962  va veure la llum la seva gran obra el Tratado de  Tauromaquia i més endavant, en 1967 Historia del Toreo , un destacat treball, on fa un repàs des dels seus orígens fins als temps actuals.

Va ser finalista del Premio Planeta a l’any 1991, per la seva obra Los espejos paralelos.

A l’edat de 73 anys va morir a Barcelona el divendres 22 de desembre de 1995. Pocs dies abans de la seva defunció va obtenir la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat, per la seva novel·la Los Fantasmas de Trianón amb un rerefons històric. Des d’aquí el nostre homenatge a la figura d’un gran conversador i humanista, però sobretot un gran aficionat taurí.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.