Chamaco segueix aixecant passions a Barcelona

Divendres passat es va dur a terme un merescut homenatge a la figura del gran Antonio Borrero Morano “Chamaco“. El saló Centenari del Reial Club de Polo de Barcelona es va omplir d’aficionats que van voler recordar a l’home que va revolucionar la ciutat comtal en els anys 50 del segle passat. L’acte va ser dirigit per la vicepresidenta de la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya, Marilén Barceló.

Allà es va presentar a Barcelona el documental “Chamaco, a mi manera“, dirigit per José Antonio Márquez, realitzat per la televisió local Huelva CNH Una TV Huelva i promogut per l’empresa de comunicació NuevoTercio. Márquez va reconèixer que “no ens ha estat fàcil localitzar tot el material que haguéssim desitjat per fer el millor treball possible. Hem hagut de buscar gairebé foto a foto i imatge a imatge, en fonts d’allò més diverses i anònimes, però l’esforç ha valgut la pena perquè, ara sí, tothom que vulgui pugui a través d’aquest audiovisual conèixer millor les claus de la personalitat tan diferent i singular del mestre Chamaco “.

També van estar presents els dos fills del torero, Juan i el també matador Antonio, que van donar algun detall més sobre la personalitat i caràcter del seu pare. Paco March, que va ser el principal culpable que aquest acte fos possible, va glossar la figura de Chamaco, fent un recorregut per aquella Barcelona i transportant aquella època fins als nostres dies. Un altre dels convidats va ser el cineasta Agustín Díaz Yanes, fill del banderiller “Michelin“, que va actuar a les ordres del destre de Huelva. Yanes, que va reconèixer l’admiració pel torero que va salvar la vida al seu pare taponant la ferida amb el puny a Barcelona, va sentenciar dient que “la seva amb Barcelona és una de les històries d’amor més bella que ens ha llegat la Tauromàquia“.

Va causar sorpresa la presència de Pedro Balañá Forts, que va fer la seva aparició amb total discreció i una vegada començat l´homentage. L’acte, que havia obert el president del Club, Juan Ángel Calzado, el va clausurar el també president de la Federació, Luís Maria Gibert, que va tornar a incidir en la importància de la ILP, que continua a l’espera de ser tramitada al Congrés .

També hi va haver representació política. Rafael Luna, del PP, i Jordi Cañas, de Ciutadans, van voler sumar-se a l’homenatge. Només aquests dos partits van fer acte de presència, tot i que estaven convidades totes les formacions polítiques, segons va informar Barceló.

Finalment, cal destacar el lamentable silenci de la premsa catalana, que va passar per alt un multitudinari homenatge a l’home que, vestit de llums, va ser capaç de fer ombra a un altre gran ídol d’aquella Barcelona, com va ser el futbolista Kubala, així com de omplir les places de toros de la ciutat durant 178 tardes en menys d’una dècada.

11 comentarios en “Chamaco segueix aixecant passions a Barcelona

 1. Creo que los comentarios deben ir dirijidos a la figura emblematica de ANTONIO BORRERO CHAMACO y al acto que se celebro en el Real Club de Polo de Barcelona.
  Homenaje creo que merecido por tantas tardes de gloria taurina que dio a Barcelona. Le vi torear bastante en los festivales de fin de temporada y en alguna corrida. Es evidente que marco una epoca. De haber estado con buena salud, seguro que a Barcelona la habria ayudado bastante, cosa que no hizo algun torero catalan de esa epoca.

  El tema Corrales creo que se debe tocar en otro apartado dedicado a el y no aqui. Pero por encima de todo que fuera el mismo quien se prestara a contestar las dudas que nos dejo a los aficionados.

  Por ahi se menciona a Rosa Gil, pues no hace muchos dias estaba en TV con el que nos quiere mandar la Legion. Haber si nos ha abandonado tambien. Saludos

 2. Jo insisteixo, on esta LUIS CORRALES? estaria bé que vadebraus li fes una entrevista perque es pogues expicar, si és que vol, esclar, perque imagino que no deu voler parlar. Seria interessant que ens digués on han anat a parar els diners que la gent li vam donar. Si no parla,molts seguirem pensant que es una poca-vergonya. Animo a vadebraus a que insisteixi en una entrevista amb aquest senyor.

 3. Quan Paco March va agafar les regnes de la Plataforma, aquesta ja era inservible, tenia els calaixos buits, economicament parlant, i sense rastre d’aquelles 600mil signatures que s’havien recollit.

 4. Victor:
  Paco March, fue Presidente de la Plataforma. Algo más habría podido ayudar en la prohibición. ¿No te parece?

 5. Paco: He hablado con la Federación sobre la suscripción a Aplausos y me han comentado que pronto, ni Aplausos dado que primero hay que pagar la luz.¿Por que no consigues que 6toros6,regale la suscripción para el bien de la afición de Catalunya? Tu, podrías conseguirlo.
  Un beso de,
  Ingrid

 6. Realmente si algo añoro de esta sociedad tan hipócrita y rendida al adorno son opiniones nada contaminadas como las de Paco March.Que diferente nos hubiera ido con más aficionados com tú.Gracias.

 7. Buen trabajo, tocayo! Y gracias a todos los que allí estuvisteis, incluido D.Pedro.
  Por cierto, sí hubo un medio que anunció el acto. Fue La Vanguardia en su Agenda del día (algo sin precedentes). Los demás, el silencio, al que se añade el de Mundotoro y Aplausos (Aplausos.es sacó una nota varios día antes y nada más), no así Burladero, que los anunció, mantuvo 5 dias un articulo y dio la reseña posterior y , 6T6 que lo anunció y la próxima semana sacará 3 páginas.
  Claro que si el responsable de prensa de la Federación (informador tanto de Mundotoro como de Aplausos) ni asiste al acto… Eso sí, la Federación sigue suscrita sólo a Aplausos. Fastuoso.
  PACO MARCH

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.