El professor de Teoria Econòmica de la Universitat d’Extremadura, Juan Medina, ha realitzat un estudi sobre l’impacte econòmic que genera el destre José Tomás cada vegada que toreja des del seu retorn en el 2007. Segons publica el diari Expansión, Medina calcula un impacte de 1,48 milions d’euros de mitjana en l’economia local per cada tarda del torero, xifra que puja fins als 3 milions si la tarda de toros succeeix a la Monumental de Barcelona. L’estudi dóna uns números espectaculars: des de la reaparició de José Tomás fins al 2010, 757.612 espectadors van acudir a la plaça en les seves 62 actuacions, que van deixar 37,9 milions d’euros en venda d’entrades, als quals cal sumar, entre d’altres ingressos, 10,2 milions en hostaleria i transport i 43,6 milions d’euros en efectes induïts.
El professor Juan Medina fa referència explícita a la relació del torero amb Barcelona, ja que els 19.582 espectadors que és capaç de congregar cada vegada que s’anuncia i que generen 3,16 milions d’euros, contrasten amb els 7.200 espectadors de mitjana de la resta de cartells , encara que el professor aclareix que “carregar sobre la seva esquena tota la revitalització de la festa em sembla injust. Altres toreros també porten molta gent a la plaça, combinats entre ells “.
Més sorprenents són les dades en la comparativa de les corrides de toros a Catalunya amb el bàsquet. Mentre que l’any passat, en la qual no va actuar a la Monumental José Tomás, van passar per la plaça 129.000 persones en les sevs 18 corregudes, només van ser 79.200 aficionats els que van anar a animar el Barça al Palau Blaugrana en els 17 partits de la lliga regular. Un 39% més d’espectadors a la Monumental, xifra a la qual tampoc arriba un altre important club com el DKV Joventut de Badalona, que va congregar a 96.900 espectadors. Per Medina, “malgrat el tracte semiclandestí que reben els toros per part dels mitjans catalans, i sense comptar amb subvencions de l’Ajuntament o la Generalitat, Barcelona manté una xifra estable de 18 corrides a l’any entre 2007 i 2010“.
Les dades que llança l’estudi són devastadores per a la llei abolicionista catalana. L’any 2010, els toros van tenir un impacte de més de 15,6 milions d’euros sobre l’economia catalana, dades que porten a la següent conclusió del professor: “La capacitat de generació privada de riquesa dels toros a Catalunya garanteix la seva supervivència econòmica si es suspengués la prohibició “.
Seran suficients aquestes dades per al president Mas per fer marxa enrere a la llei de 2012? Suposaria aquests milions d’euros la supressió d’alguna dels seves retallades? Si a aquests més de 15 milions d’euros d’ingressos, sumem el que s’estalviaria en indemnitzacions, de quina quantitat d’estalvi per a la patètica situació econòmica catalana estaríem parlant?
Ojo al parche… A veure que fa el PP en les votacions del presupost de la Generalitat al Parlament… em temo “puñalada trapera”… a veure si els tenen ben posats el Rafael Luna i companyia…
Gràcies per la vostra referència.
Fantàstica conclusió en l’últim paràgraf.
Salutacions cordials.
Los toros siguen siendo el 2º espectáculo de masas, después del fútbol. Y tienen un canal de televisión exclusivo 24 horas, al contrario que otros canales de televisión de 24 horas de deporte, de todos los deportes, no sólo de fútbol.