El toro és un animal que culturalment ha estat present en la vida de les balears i que ha estat representat en diferents manifestacions artístiques ancestrals com a símbol de fortalesa o de fertilitat. Un exemple d’això és el toro de Talapí, una escultura d’època preromana que es conserva al Museu de Palma de Mallorca. El culte a aquest animal ha perdurat des de l’antiguitat a l’actualitat i s’ha plasmat en la festa dels toros. Es cert que Mallorca com a passa actualment a Barcelona, no és un dels punts clau de la tauromàquia però sí que existeix tradició taurina i un gran nombre d’afeccionats. Des de vadebraus.com volem homenatjar als nostres veïns de l’afició taurina balear, que com nosaltres estan sofrint constantment els atacs de grups antitaurins. Va per a ells! va aquest sentit tribut que avui comença, perquè la seva història taurina, sense cap dubte, ho mereix.
La Plaça de toros de Palma de Mallorca, coneguda popularment com a “Coliseu Balear”, forma part de l’arxiu històric de la ciutat i està situada al carrer Gaspar Bennassar (arquitecte que la va dissenyar) al districte nord de la ciutat. La plaça té 44,5 metres de diàmetre i les seves graderies poden albergar fins a 11.620 espectadors, distribuïts en 4 llotges (nord, sud, est i oest). El propietari dels terrenys on es va edificar es José Tous i Ferrer (avi del que fos marit de la famosíssima Sara Montiel). La primera cursa de braus va tenir lloc el 21 de juliol de 1929, el cartell de la inauguració el van formar Antonio Márquez, Nicanor Villalta i Félix Rodríguez que van lidiar toros de Pablo Romero; a més l’espectacle es va completar amb el cavaller Antonio Cañero que va torejar dos toros de Leopoldo Abente. Totes les grans figures de la primera època del s. XX fins a les més han passat pel Coliseo Balear. Diego Puerta va torejar 37 tardes, en 35 ho va fer Julio Aparicio i en 31 Paco Camino i Jaime Ostos. Antonio Ordoñez va torejar en 24 ocasions i en 29 ho va fer Palomo Linares. Però cap d’ells va superar les 45 corregudes que va torejar Chamaco, ja que , gual que a Barcelona va ser un veritable ídol, que va provocar que tanquessin els comerços de Palma,en un dia laborable, perquè torejava al Coliseu Balear.
Aquesta bellíssima plaça va haver de lamentar un fet terriblement desagradable que va succeir el 21 de maig de 1960, quan el rellonador Salvador Guardiola Domínguez va clavar el primer relló de mort al novell “Farruco” de la ramaderia de Manuel Muñoz Aguilar, va xocar violentament amb el cavall “Calé”, l’home va caure a terra i l’equí va passar per sobre del seu cos morint a les poques hores. Completaven el cartell els destres Luis Segura, José Julio i José María Clavel. Continuará…
Que bonito articulo, como hacen falta fedatarios en Palma, a ver si es verdad y alli tambien defienden la fiesta, desde aqui animo a hacerse fedatarios la gente de las Islas Baleares.
Muchísimas gracias desde Mallorca por este artículo que al parecer va a tener continuidad. Como bien apunta el escrito somos vecinos y compartimos y nos unen muchos lazos, tanto positivos como negativos.
Un saludo.
GRACIES PER PENSAR AMB ELS MALLORQUINS A VADEBRAUS !
SALUTACIONS DESDE MALLORCA