Comunicat de l’Associació de Criadors de Brau de les Terres de l’Ebre

Aquesta Associació, creada pels ramaders de brau de les Terres de l’Ebre, neix amb l’objectiu d’impulsar productes derivats de la cria de brau en extensiu.

Hi ha tres tipus de productes: culturals, turístics i alimentaris.

En aquest primer període ens centrarem en els productes culturals, és a dir, posar de manifest el paper del bou com a garant de la reserva de la Biosfera. Les activitats a desenvolupar són:

1.- Coordinar i impulsar els dos projectes de museificació sobre el món del brau aprovats al territori.

2.- Continuar realitzant Taules Rodones per tal de fer la màxima divulgació dels beneficis que aporta la cria de brau a TTEE Reserva de la Biosfera.

3.- Col.locar cartells d’ubicació de les ramaderies de brau del territori als pobles i ciutats de les TTEE on hi ha aquestes ramaderies.

4.- Hem solicitat poder fer un curs de coaching per als ramaders de brau de TTEE per tal de poder desenvolupar aquesta iniciativa de la millor forma possible.

Els arguments històrics i culturals que presentem són aquests:

-Arran de la canalització de la marge dreta i esquerra del Delta, els bous es van introduir a les zones ermes per tal de desbrossar la malesa, menjant-se la boba i el senill, fent l’estopa dura, abonant la terra i marcant els ullals. (Període 1850-1920). És a dir que s’han associat al creixement econòmic del Delta de l’Ebre.

-Posteriorment han esdevingut garants de les poques zones salvatges que han sobreviscut a l’acció de l’home com són la bassa de l’Encanyissada, una part important de la platja dels Eucaliptus i els ullals de Pancha a Amposta, els erms del Marquès de Chicharri a Sant Carles de la Ràpita o la bassa de les Olles a l’Ampolla entre altres. (Període 1920-1983). Fins a la implantació del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

-Els bous braus han contribuït a conservar espais naturals que avui dia estan declarats Parc Natural pel seu alt valor mediambiental als Ports de Beseit com són les Foies i les Rases a Alfara de Carles, les Eres d’Horta de Sant Joan, el barranc de Lloret a Roquetes i el Montsagre a Paüls entre altres.

-Les ramaderies de brau del territori han tingut un paper molt important en la gestió d’aquests espais naturals d’important valor mediambiental.

-Havent parlat amb gestors culturals del territori s’ha acordat impulsar diversos projectes de museificació per donar rellevància a aquest paper dels braus de les Terres de l’Ebre com a gestors del paisatge que ens envolta, aportant també estudis dels beneficis directes de la pastura d’aquests animals a l’ecosistema.

-El 2013 les Terres de l’Ebre van ser declarades Reserva de la Biosfera per la UNESCO.

-Segons els directors d’organismes públics vinculats a la Camarga Reserva de la Biosfera des de 1975, ser Reserva de la Biosfera comporta uns drets i també uns deures i un dels deures més importants és poder demostrar la interacció entre l’home i la terra d’una forma sostenible. El màxim exponent d’aquesta interacció a nivell agrícola és l’agricultura ecològica i, el màxim exponent a nivell ramader és la ramaderia en extensiu, en especial la de brau per ser la més nombrosa i la que ha jugat un paper més important en la conservació d’espais naturals, i ha ajudat a transformar les terres ermes en terres de conreu.

-De les 10 ramaderies de brau que hi ha a dia d’avui a Catalunya 9 estan ubicades a les Terres de l’Ebre Reserva de la Biosfera degut al fort arrelament dels braus al territori.

-Els bous i les festes amb bous estan incloses dintre de l’Inventari del Patrimoni Cultural Inmaterial de les Terres de l’Ebre.

-Que hi hagi vaques braves pasturant de forma extensiva aporta biodiversitat tant de flora com de fauna als diferents ecosistemes de clima mediterrani. Un exemple clar és el cas del bitó Botaurus Stellaris. Que necessita dels passadissos que obren els bous a la boba per poder nidificar.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.