Segurament a molts de vosaltres, possiblement als més joves us semblarà sorprenent la notícia de que la població maresmenca de Mataró va tenir una placa de toros. I potser més insòlit us resultarà saber que la va inaugurar el gran torero cordovès i segon Califa del toreig, Rafael Guerra “Guerrita”. Va ser el 27 de juliol de 1894. Per a tal esdeveniment Guerrita va fer la gesta de torejar tot sol 6 toros de la ramaderia de Jose Manuel de la Cámara.
Malauradament son poques les fotografies que es conserven d’aquella petita plaça de Mataró i la que mostrem es una d’elles. La placeta se situava en un solar proper al Camí de la Geganta, entre el parc del Velòdrom i la Sènia de cal Mònic o del Palmer. La plaça tenia dos pisos de graderies i les seves localitats albergaven gairebé 8000 persones. El diàmetre del rodó era de 48 metres. Hi havia sis corrals individuals per a tancar els toros, i dos corrals més grans que feien possible el maneig dels animals. També hi havia una infermeria, una capella, una saleta per als toreros, i també la resta de dependències amb les que conta una plaça de toros de construcció d’obra.
Un any més tard, el 28 de juliol de 1895, amb toros de Torres Cortina, van torejar els reconeguts toreros “Gallo” i “Minuto”. Al següent, concretament el 5 d’abril, en la Setmana Santa i per la festivitat de la Pasqua i la Resurrecció, es va anunciar una novellada en la que va participar una popular quadrilla formada per nens toreros de Barcelona, encapçalada per Josep Huget “Patata” i Juan Buzón “Metralla”.
La plaça va enderrocar-se al Maig de 1905, quan a la ciutat de Barcelona ja funcionaven dues places de toros, El Torín i Las Arenas.
Tot i això, durant la dècada dels anys setanta es van organitzar jornades taurines, però, en places portàtils. Com anècdota, contar que amb motiu de La Fira de Mataró i el Maresme, una d’elles, va instal·lar-se el mes de maig l’any 1978, per acollir unes funcions organitzades pel banderiller retirat i empresari taurí, Saturnino Astraín “El Nino”.
Els toreros es vestien al café popular -els toreros-, i es dirigien a la plaça. Algu te fotos o documentació de l’època?
enciclopedia Felices!!!!
No tenía ni idea de que hubiera existido una plaza fija en Mataró,gracias Raul por compartir tus conocimientos,con tu permiso la compartiré