Desmuntant els falsos mites del bou embolat

Després d’escoltar totes les ponències presentades el passat diumenge 8 d’abril durant la Jornada Tècnica sobre els Festejos Populars celebrada a Amposta, on es va posar a estudi el bou embolat, a càrrec dels Veterinaris Jordi Vendrell, Javier Mazón, Jose Luis Blasco i Daniel Machancoses i de la professora Paula Martínez, s’ha arribat a les següents conclusions:

  • No tots els bous tenen les característiques ideals per poder-se embolar, idealment s’haurien d’embolar a partir dels tres anys.
  • A partir de la promulgació de la Llei 34/2010, de regulació de les festes tradicionals amb bous, a Catalunya la duració de l’espectacle s’ha estabilitzat amb una mitjana entre 14 i 15 minuts.
  • Les lesions observades pels veterinaris al final de l’espectacle van a la baixa en els darrers anys i es detecten un 0’29% de lesions greus en els més de 1000 espectacles analitzats en el període 2010-2017.
  • Les lesions detectades han estat produïdes per la pròpia idiosincràsia de l’animal i en cap dels casos per voluntarietat dels participants. En una ramaderia de lidia el bou te un 5% de baixes anuals donat el propi caràcter brau de l’animal.
  • En l’actualitat no es detecten lesions oculars en els animals embolats a causa de l’embolada, per tant aquesta no els hi causa dany als ulls.
  • La utilització de ferratges adients amb la norma vigent a la Comunitat Valenciana no causa dany a les banyes dels animals.
  • La transferència de calor de la bola encesa al cos de l’animal és pràcticament nul·la i en cap cas aquesta els hi provoca cremades als bous.
  • La continuïtat de l’espectacle i l’ús per part de l’home del bou garanteix la preservació d’un patrimoni genètic incommensurable com és el del bou de raça de lidia que estem obligats a salvaguardar.

Aquestes conclusions, seran publicades properament a les revistes especialitzades amb la tauromàquia i l‘Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre les farà arribar als departaments oportuns de la Generalitat de Catalunya per a que tots els aficionats i la societat en general conegui l’autèntica realitat de la festa dels bous i no pas la que s’han dedicat a publicar i menyprear les plataformes animalistes en els darrers anys.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.