Els nois toreros d’Armengol

Els nois toreros d’Armengol va ser una quadrilla d’adolescents catalans, joves toreros que van ser molt populars cap a finals del segle XIX. Va ser creada per obra i gràcia de Mariano Armengol, administrador de la plaça de toros de El Torín, a la Barceloneta, i que a més exercia la crítica taurina, com a corresponsal a Barcelona i que signava les seves cròniques amb el pseudònim de “Verduguillo”. La quadrilla va estar encapçalada per José Huget “Patata” i Juan Búzón “Metralla”. El debut en públic de la jove e innovadora parella taurina va ser a la plaça de “El Torín”, l’11 de novembre de 1893, ara fa 119 anys. Més d’un segle d’història!

L’esmentat Armengol, va esforçar-se molt en demostrar a tots aquells qui dubtaven de les seves proeses, que era capaç en formar una popular quadrilla taurina. I és curiós, ja que al  principi aquests adolescents no reunien les mínimes condicions pel toreig i tan sol havien vist un toro de veritat, potser si en alguna pintura. Però Armengol amb gran dosi de paciència va formar i va acabar aconseguint amb la seva obstinació una notable evolució en aquests petits toreros. El cronista de l’època conegut per “Zaragüelles”, confessava al seu diari que tenia grans dubtes, de si aquesta quadrilla passaria d’un gran entusiasme i voluntat. Tal va ser la seva sorpresa i la de molts afeccionats en veure el bon desenvolupament dels nois que van brillar amb llum pròpia a places com la de Nimes, Palma de Mallorca, Tortosa, Pamplona o València, entre d’altres. Aquesta quadrilla de diminuts destres, emuladors de Peroy, que vint-i-nou anys abans, havia rebut l’alternativa a la plaça de la Barceloneta de mans de “El Salamanquino”, estava auxiliada pels subalterns Juan Massó “Picaito”, Jaume Boch “Palmera”, José Turel “Posturitas”, Antonio Bargas “Negrito”, Francisco Turel “Ardilla”, José Arzelaga “Pintito” i completada pels picadors Ignacio Rifá “Corianito” i Manuel Cabras “Jilgero”.

L’incombustible Armengol, no va cessar en la seva obstinació de descobrir nous talents a la pedrera taurina catalana, i a l’any 1895 va presentar a una quadrilla femenina coneguda per “Les Noyes” de la que donaré conta en altra ocasió. Però cal dir, que amb gran èxit van intervenir aquestes dues populars quadrilles juntes a la plaça de toros de València, a l’any 1895, tot causant una enorme expectació entre l’afició valenciana que va abarrotar la plaça,amb un lleno hasta la bandera.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.