La Casta Jijona es recupera al Pirineu

Una de les castes fundacionals de l’actual toro de lidia, com es el toro de casta Jijona es recupera al Pirineu, a la comarca de  l’Alt Urgell. Gràcies a la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya  (ara Catalunya Caixa) que treballa per a la conservació del patrimoni cultural, paisatgístic i la recuperació de les espècies autòctones. La Fundació impulsada per Caixa Catalunya te un espai de 5352,13 hectàrees que ocupa els municipis de Fígols i Alinyà a l’Alt Urgell, que ocupa les Serres d’Òden –Port del Comte. El Parc Ramader de la Montanya d’Alinyà.

En aquesta reserva ja es recuperen mes de 40 races autòctones catalanes, 24 de pel i 16 de ploma, la gran majoria adaptades a les condicions locals i adequades per a dur a terme una ramaderia sostenible. No deixa de ser curiós i contradictori que en una autonomia que vol ser país, on es prohibeixin les corregudes de toros, intenti recuperar una de les castes fundacionals de l’actual Toro de Lidia en la mateixa explotació que intenta recuperar el ruc català.

Actualment les ramaderies acreditades per la UCTL, amb exemplars de toros amb casta Jijona són la de Peñajara, Montalvo, Mariano Sanz Jiménez i Jara del Retamar.

El toro jijón es caracteritza sobretot pel seu pelatge de color vermell, solen ser animals grans amb les banyes desenvolupades, lleugers de potes i molt resistents i forts, amb aquestes qualitats van obtenir una fama de durs i complicats.

Tot i que de sortida tenien un comportament espectacular i acometien des de lluny i amb molta força als picadors i solien derrocar als cavalls, durant la seva lidia mostraven un comportament negatiu, es tornaven molt parats. Desenvolupaven sentit molt ràpidament i reservaven les poques acometides per a quan tenien possibilitat d’enxampar al torero. La seva lidia resultava difícil i complicada cosa que els va relegar en favor d’animals amb altra procedència.

Toros de Montalvo www.toroenelcampo.com

2 comentarios en “La Casta Jijona es recupera al Pirineu

  1. pero queda alguna fanaderia pura de este encaste? toas las mencionadas anteriormente no les queda nada del encaste… no se viniendo de quien viene no entiendo muy bien el por que de esto quizas sea una jugada animalista para limpiar su conciencia… no se, no se.

  2. Extraordinaria noticia la que publicais. ¿Podemos conocer la fuente de esta información?
    Estamos muy interesados en conocer los detalles de este proyecto de recuperacion ya que apoyamos todas estas iniciativas.

    Gracias y muchos saludos.
    Casta Jijona. Asociacion para la recuperacion del toro bravo de lidia jijon.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.