Les corrides de toros continuen presesents a les ordenances municipals

L’ajuntament de Barcelona té la intenció de revisar l’ordenança municipal de protecció, tinença i venda d’animals. Una proposta que es portarà a la Comissió de Presidència i Règim Interior el proper mes d’abril, de manera que en aquests dies s’iniciaran els tràmits sobre aquesta nova ordenança, que buscarà el màxim consens.

Entre els diferents punts sobre els quals tracta, entre els que s’inclouen, entre d’altres, la compra, venda, adopció o el temps que pot estar un animal de companyia en solitari en un domicili, causa sorpresa l’apartat dedicat a les corrides de toros. Concretament, en aquest punt es pot llegir el següent:

Es manté la prohibició de celebrar corrides de toros i espectacles amb toros que incloguin la mort de l’animal i l’aplicació de les sorts de la pica, de les banderilles i de l’estoc, així com els espectacles taurins de qualsevol modalitat que tinguin lloc dins o fora de les places de toros. S’afegeix que queda prohibida la simulació d’espectacles taurins de qualsevol naturalesa sigui quina sigui la seva finalitat”.

Y digo yo…

Leo y releo y, fíjate tu, que no acabo de cuadrar. No cuadro eso de la simulación, de lo de cualquier naturaleza, de lo de la finalidad. ¿Quién lo explica? Se puede entender que si bajo al parque con un capote o una muleta, ¿Me multarán? ¿Me detendrán?

No me cuadra, tampoco, que una ciudad que hoy pertenece a un país que ha declarado como Patrimonio Cultural la fiesta de los toros puede pretender llegar a tales extremos. Me suena a un ataque tan brutal hacia la libertad de las personas, me suena a una ida de olla, a una obsesión, a una cabronada, a un no se que, que no puede ser. Sí puede ser que sea tan iluso que no crea que pudieran llegar a un extremo como ese, aunque uno esté harto de no dejar de sorprenderse de la persecución taurina.

Y podría ser, jugando a ser bien pensado, que estén calentando motores por si acaso lo del Constitucional se hace de una vez realidad, ahora que apenas falta un mes para alcanzar el primer trimestre del año, ese que se nos casi aseguró que sería el de la sentencia. Y lo que sí es, sin duda, es que aquí estamos cada vez peor. Ostias consagradas desde todos lados, mientras que seguimos cayendo sin parar en el más puro olvido del taurinismo nacional. Porque nadie se preocupará de saber algo más sobre esta nueva ordenanza. Porque dirán que eso no tiene importancia, como dijeron cuando la declaración de ciudad antitaurina por el mismo consistorio. Porque dirán que hay que esperar a… ¿A qué? Pues eso, esperamos mientras se presentan temporadas, ridículas ferias del sur y se buscan buenas cámaras donde aparecer en los portales afines al toreo establecido.

Mientras, cuidaremos de guardarnos bien cualquier simulación que propague el recién declarado patrimonio de este país, que sigue siendo el que es. Porque digo yo, iluso otra vez de mí, que además de comunicados, editoriales y vítores elogiosos a todo lo que tenga sello de figura, todo esto que pasa también lo estarán mirando, tratando y poniendo en manos de quien lo tengan que poner. Que ya va siendo momento de parar tanta mirada (política me refiero) hacia donde mea un perro, mientras ellos se permiten, a todos los niveles, mear fuera de tiesto.

Digo yo…

7 comentarios en “Les corrides de toros continuen presesents a les ordenances municipals

 1. Ara ja només falta que a els aficionats als toros ens obliguin ha portar un brau cosit a la roba, com als jueus la estrella de David a l’Alemanya dels anys treinta.
  I el mon del Toro com sempre mirant cap un altre cantó. Com diu un refrany castellà,”De aquellas lluvias esos lodos”.
  Salutacions.

 2. Francesc, crec que les corrides de toros estan prohibides per la legislació municipal desde l’any 2003 (amb l’alcalde Joan Clos).

  Ordenança de protecció, tinença i venta d’Animals, art. 10i. http://w110.bcn.cat/fitxers/ajuntament/ordenacescast(1fase)/bop8a2cast2004.109.pdf).

  Ja veurem com queda l’ordenança, no sé què més volen prohibir, ¿el toreig de saló, estar abonats al canal plus toros? ¿entraran als domicilis particulars i ens cremaran El Cossío i els exemplars d’Aplausos? A l’Ajuntament hi ha molt d’esquizofrènic assegut a les poltrona.

 3. Torno a ser el mateix d’abans.

  Fa un temps els rumors apuntaben a que el TC diria la seva abans del 31 de març.
  Doncs el que fa l’ajuntament (molt intel.ligentment)és aprovar a l’abril una ordenança que serà l’aval per a que l’ajuntament no doni permís per a que es puguin organitzar curses de braus a la Monumental.
  M’imagino, no serà pas per la informació d’investigació del periodisme taurí, que aquesta sentència deu ser inminent sino no tindria cap sentit fer una ordenança on es prohibeixin les curses de braus, quan ja estan prohibides pel Parlament, això es fa per què donen per fet que la sentència serà favorable a la Festa.

  Per això s’ha de recorrer al tribunal que toqui l’endemà de la seva aprovació i aparició al BOP o al DOGC, per evitar que entri en vigor.

  P.D.: Creure’s les dates del 31 de març, després de tants i tants endarreriments, no paga la pena, i més quan al recent Carnaval de Ciudad Rodrigo, no recordo qui, va dir que la sentència del TC va per a llarg.

 4. No he llegit l’ordenança, però tot i l’acreditada mediocritat, sectarisme i obsessió de la classe política catalana amb els toros, em costa pensar que l’Ajuntament prohibeixi el toreig de saló. Quines ganes d’encabronar al personal gratuïtament.

  Com bé apunta en Francesc, la sentència favorable del TC pot quedar poc més que en paper mullat sinó hi ha un canvi de règim a la política catalana.

 5. La resposta seria fer classes de toreig de saló a la Monumental un diumenge al matí amb la presència d’una figura del toreig com José Tomás. La Monumental plena a vessar i… a veure quanta gent detenen o multen.

 6. Aquesta nova ordenança ens demostra dues coses:

  -La primera és l’obsesió per la prohibició de la tauromaquia. L’ajuntament de BCN no pot prohibir-la, no ho va poder fer l’any 2004 i no pot fer actualment, però la inclou en la seva ordenança.

  -La segona, són les dificultats polítiques que tindria per tornar si algun dia el Tribunal Constitucional digués la seva, cosa que tots ja sabíem.

  Davant d’això què es podría fer:

  -Evidentment respondre, i la manera per fer-ho és denunciar aquesta ordenança municipal, no sé pas si al TC o al TSJC, perquè l’ajuntament es dota de competencies que no té.

  -La segona, si el el TC, ens donés la raó i la tauromaquia tornés, organitza com es fa en altre ciutats, una clase de toreig de saló, per exemple a la plaça catalunya, amb toreros i amb infants, no m’imagino que els mossos detenguesin a ningún ni multés a ningú, per jugar al toro com es juga al futbol. I si ho fesin quedarien retratats com el que són.

  Però el que no es pot fer es estar de braços creuats, que es la costum del taurinisme oficial, a més de mirar cap a altra banda.

 7. Pues yo digo que o están todos a sueldo de los animalistas o es que son aún más tontos de lo que parecen, que ya es.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.