Ara que celebrem la revetlla de Sant Joan, hem de recordarar les funcions còmiques que es realitzaven a la plaça de Las Arenas, justament la nit de Sant Joan. Els bous començaven al voltant de les 11 de la nit i no s’acabaven fins a gairebé endinsada la matinada.
A Catalunya el màxim representant d’aquest tipus de toreig còmic, va ser Carmelo Tusquellas Forcen, a qui tothom el coneixia amb el sobrenom de “Charlot”. Carmelo Tusquellas va nèixer a Barcelona l’any 1893 i iniciar la seva trajectòria taurina a Vic on va debutar com a torero novell al juliol de 1913 amb el sobrenom de “Relojero”. Posteriorment va formar part d’una quadrilla juvenil amb Rafael Royo “Pinero”.
El 8 de maig 1916, i de manera fortuïta, van néixer allò que es coneix com a Charlotades. Aquell any, l’empresari de la plaça, Eduardo Pagés, va contractar a un famosíssim actor còmic reconegut en tot el món, Charles Chaplin, per a que toregés un novell a la plaça de Las Arenas. Després d’anunciar aquest esdeveniment per tota la ciutat, Charles Chaplin, va ser presa de la por i va renunciar al contracte el dia abans de la funció. Per a que l’espectaclé continués i per poder celebrar la funció l’empresari va haver de contractar a Carmelo Tusquellas per a que es disfressés de Charles Chaplin i que toregés un bou. L’èxit va ser total i el públic, no es va adonar de l’engany. Una setmana més tard es va repetir la funció, això si, aquesta vegada anunciant a Carmelo Tusquellas com a Charlot.
La gran repercussió d’aquestes dos actuacions de toreig còmic, va animar a l’empresari Eduardo Pages a formar una quadrilla especialitzada en aquesta variant taurina, contractant a Carmelo Tusquellas com a “Charlot”, a un noveller valencià que es deia Rafael Dutrús i que era molt alt com a “Llapisera”, amb la condició que hauria d’usar com a vestimenta frac i barret de cistella, i al banderiller Juan Colomer, que faria el paper de “Botones” disfressant-se d’acomodador d’hotel per a les representacions. Van debutar els tres junts a Las Arenas, en dos dies consecutius, el 28 i 29 de juny de 1916. L’espectacle es va presentar a Madrid el 20 de juliol, i només en aquell any van ser contractats per a torejar en 80 ocasions.
Al marge d’aquesta quadrilla, les charlotades van tenir molta importància a Barcelona, a les nits de les revetlles de Sant Joan, de Sant Pere o de Sant Jaume, tant a la plaça de Las Arenas com a La Monumental on van actuar bandes còmiques com El Empastre, El Chino Torero, El Bombero Torero, Galas de Arte que a part de torejar finalitzaven les seves actuacions amb un castell de focs artificials.
¡¡ Bona Revetlla de Sant Joan!!