Adeu Desiderio

Cap de setmana trist per a l’afició taurina catalana, ens ha deixat el popular picador de toros Desiderio García Leiva. Des d’aquí va el nostre sentit homenatge.

Desiderio va nàixer a València l’11 de gener de 1935, al barri de Ruzafa. La seva vocació taurina va surgir als 14 anys quan estudiava a l’acadèmia castellana de Valencia,Desideio no era un bon estudiant, va veure al cinema una película d’ambient taurí, a on uns aspirants a toreros practicaven el toreig de saló. Aquella primera experiència va despertar el seu sentiment taurí i va demanar al seu pare que li comprés un capot, tot comprometent-se a terminar els seus estudis.
Posteriorment va començar a treballar a l’escorxador, i allà va començar a torejar als animals que desembarcaven per a ser sacrificats. Al mateix temps, s’apuntava a totes les capees de la zona de Llevant, recorria els pobles per a torejar els toros que soltaven pels carrers, la qual cosa li va donar fama i va aconseguir anunciar-se en festejos mes importants.
El servei militar va ser un punt d’inflexió  en la seva carrera, i va decidir cambiar d’ofici per a dedicar-se a l’hostaleria, com a cambrer d’un reconegut restaurant de València. Va ser llavors, quan degut a la seva gran corpulència, el gran torero valencià Francisco Barrios “El Turia” el va recomanar que es dediqués a ser picador de toros. El va presentar a  Paco Peris  que era el representant de la quadra de cavalls de la plaça de València, i el va anar formant como a peó de quadra i com a monosabi a la plaça de València.

El seu debut professional com a picador de toros va ser a l’any 1962 a la plaça d’Alcira. Anys més tard, va haver de sortir de València i viure entre Madrid i Barcelona, per a fixar a Barcelona la seva residència definitiva.  Durant la seva dilatada carrera taurina va acompanyar a nombrosos toreros com a “Pepín Peña”, Enrique Molina,  “Carmelo” o  Joaquín Bernado, amb qui va actuar en incomptables tardes, i de qui guardava entranyables records. A l’any 1988 quan la seva carrera estava tocant a la seva fi, es va alçar amb el premi al millor picador de la Feria de Julio de Valencia.
Ja retirat, vivia el toro amb passió, desde el mati als corrals i a la tarda a la plaça, a més era un habitual a la Federació, a on sempre anava a veure els toros per televisió i a on sempre compartia tertúlia taurina amb la resta d’assistents. Tot l’equip de vadebraus volem transmetre les nostres condolències als familiars, per tan dolorosa perduda. D.E.P

Un comentario en “Adeu Desiderio

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *