Aquest passat divendres, igual que els dos anteriors, l’afició catalana es va reunir a la Casa de Madrid a Barcelona per assistir a la tercera conferència del Cicle organitzat per la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya (FETC).
L’acte, presentat per Fernando Salas, va girar en torn a la Plaça de Toros Monumental de Sevilla. Fidel Carrasco i Carmen del Castillo van presentar el seu llibre titulat Plaza de toros Monumental de Sevilla. La dignidad de un proyecto. El llibre és una reivindicació de l’obra de Joselito “El Gallo”, impulsor de les places Monumentals com la de Barcelona, Madrid o Pamplona. L’objectiu principal del jove prodigi del toreig era abaratir els preus de les entrades per permetre anar als toros a la gent més humil. La de Sevilla, construida per l’arquitecte Francisco Urcola, tenia una capacitat de 23.055 localitats i encara que varies vegades s’hagi afirmat el contrari, la plaça es va omplir en diverses ocasions. Una de les altres afirmacions que van desmentir els autors del llibre és la de que cap arquitecte sevillà volia fer-se càrrec del projecte. Els conferenciants van defensar que Urcola va ser escollit per dissenyar la Monumental per la seva contrastada experiència. L’arquitecte basc s’havia encarregat de reformar El Chofre de San Sebastián i havia construit el teatre Victoria Eugenia de la mateixa ciutat, entre d’altres. Posteriorment, va construir la Monumental de Pamplona, una obra molt semblant a la Monumental andalusa.
L’ambiciós projecte de Joselito va tenir una forta oposició sobretot per part dels maestrantes sevillans, que no volien acceptar la competència d’una nova plaça a la seva ciutat. Fruit de l’aparició de la Monumental, els preus de la Maestranza van baixar i fins i tot es van celebrar corrides de la Feria de Abril a les dues places. En els anys 1917 i 1919 es van realitzar dues proves de càrrega, una d’elles considerada pels autors del llibre com a irregular i que va provocar l’ensorrament de part de les grades. Un any després de la mort de Joselito (mor a Talavera el 16 de maig de 1920) i amb les pressions intensificades, la Monumental va ser clausurada al·legant que la plaça patia problemes estructurals. Finalment, la plaça va ser derruïda el 1930 sense cap necessitat urbanística, ja que fins dècades després no s’hi va construir cap edifici en aquell solar. Carrasco va afirmar que de ben segur la plaça va costar més diners tirar-la a terra que construir-la i que malgrat haver-ho investigat no van trobar qui va pagar-ho ni quant va costar.
El Cicle es tancarà aquest divendres, 1 de febrer, amb una conferència impartida pel periodista Germán Estela que tractarà sobre el món dels toros i la televisió. L’acte tindrà lloc a la Casa de Madrid a les 20:00h.
Foto: Tendido 5