Charlotades per a la revetlla de Sant Joan

Ara que celebrem la revetlla de Sant Joan, hem de  recordarar les funcions còmiques que es realitzaven a  la plaça de Las Arenas, justament la nit de Sant Joan. Els bous començaven al voltant de les 11 de la nit i no s’acabaven fins a gairebé endinsada la matinada.

A Catalunya el màxim representant d’aquest tipus de toreig còmic, va ser Carmelo Tusquellas Forcen, a qui tothom el coneixia amb el sobrenom de “Charlot”. Carmelo Tusquellas va nèixer a Barcelona l’any 1893 i iniciar la seva trajectòria taurina a Vic on va debutar com a torero novell al juliol de 1913 amb el sobrenom de “Relojero”. Posteriorment va formar part d’una quadrilla juvenil amb Rafael Royo “Pinero”.

El 8 de maig 1916, i de manera fortuïta, van néixer allò que es coneix com a Charlotades. Aquell any, l’empresari de la plaça, Eduardo Pagés, va contractar a un famosíssim actor còmic reconegut en tot el món, Charles Chaplin, per a que toregés un novell a la plaça de Las Arenas. Després d’anunciar aquest esdeveniment per tota la ciutat, Charles Chaplin, va ser presa de la por i va renunciar al contracte el dia abans de la funció. Per a que l’espectaclé continués i per poder celebrar la funció l’empresari va haver de contractar a Carmelo Tusquellas per a que es disfressés de Charles Chaplin i que toregés un bou. L’èxit va ser total i el públic, no es va adonar de l’engany. Una setmana més tard es va repetir la funció, això si, aquesta vegada anunciant a Carmelo Tusquellas com a Charlot.

La gran repercussió d’aquestes dos actuacions de toreig còmic, va animar a l’empresari Eduardo Pages a formar una quadrilla especialitzada en aquesta variant taurina, contractant a Carmelo Tusquellas com a “Charlot”, a un noveller valencià que es deia Rafael Dutrús i que era molt alt com a “Llapisera”, amb la condició que hauria d’usar com a vestimenta frac i barret de cistella, i al banderiller Juan Colomer, que faria el paper de “Botones” disfressant-se d’acomodador d’hotel per a les representacions. Van debutar els tres junts a Las Arenas, en dos dies consecutius, el 28 i 29 de juny de 1916. L’espectacle es va presentar a Madrid el 20 de juliol, i només en aquell any van ser contractats per a torejar en 80 ocasions.

Al marge d’aquesta quadrilla, les charlotades van tenir molta importància a Barcelona, a les nits de les revetlles de Sant Joan, de Sant Pere o de Sant Jaume, tant a la plaça de Las Arenas com a La Monumental on van actuar bandes còmiques com El Empastre, El Chino Torero, El Bombero Torero, Galas de Arte que a part de torejar finalitzaven les seves actuacions amb un castell de focs artificials.

¡¡ Bona Revetlla de Sant Joan!!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.