Comunicat de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ha emès un comunicat després que el Parlament de Catalunya aprovés la prohibició dels correbous.

Comunicat:

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, vol mostrar el nostre malestar en posar en dubte, en parlament de Catalunya, la nostra festa, cultura i tradició. Una festa, cultura i tradició, reconeguda per la immensa majoria de les poblacions de les Terres de l’Ebre, com a patrimoni cultural immaterial dels nostres pobles i ciutats.

Una festa, cultura i tradició completament legalitzada i regulada a la llei 34/2010 aprovada per una àmplia majoria pel parlament de Catalunya, i que al seu preàmbul posa de manifest que la celebració dels espectacles tradicionals amb bous és una tradició molt antiga a Catalunya que té una especial rellevància per als municipis de les Terres de l’Ebre.

El Text refós de la llei de protecció dels animals, aprovat per Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, i la llei 34/2010 d’1 d’octubre fan una especial referència a les tradicionals “festes amb bous” independent de quina sigui la seva modalitat, ja que la norma no n’exclou cap, al contrari, la dita llei 34/2010, a més de definir el concepte de nom genèric de la festa, detalla i determina les característiques per a dur a terme les diferents modalitats de festes amb bous.

Amb la intenció de fer les coses bé ja des d’un primer moment, es va aprovar a 2013 el Reglament 156/2013 per a desplegar la Llei de correbous de Catalunya, i d’aquesta manera regular la pràctica de les festes amb bous.

Els aficionats als bous som els primers que volem el benestar animal i intentem fer les coses el millor possible sempre pensant amb el benestar animal i amb la legalitat permesa, i millorant alguns aspectes per a fer la festa més segura possible.

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, formem part de l’Ens de l’Associacionisme Cultural de Catalunya. Al mateix temps, formem part del Consell de l’Associacionisme Popular Català.

La festa dels bous a les Terres de l’Ebre, forma part per la immensa majoria dels nostres ajuntaments, Patrimoni Cultural i Festiu de les nostres poblacions, i no podem permetre de cap de les maneres, la gent de les terres de l’Ebre, els aficionat i els polítics del nostre territori, que es plantegi al Parlament de Catalunya, la prohibició de les festes amb bous, i no tolerarem que al parlament on TOTS els ciutadans haurien d’estar representants, es posi en dubte, el maltractament animal, i la prohibició de la cultura i tradició d’una part del territori català.

No podem entendre de cap de les maneres que des d’un Parlament, on la majoria dels polítics no saben el que representen les festes amb bous al nostre territori, tinguin la voluntat de prohibir una cultura tan arrelada a les nostres terres. Entenem que els poders públics no estan per a debatre el que és cultura i el que no, solament el poble amb llibertat pot decidir la seva cultura. Els pot no agradar una expressió cultural, poden no entendre-la, poden no compartir-la, però no per això els parlament de Catalunya s’ha d’atorgar el dret a censurar i abolir la cultura de bous a Catalunya.
Amb els temps confusos que estem vivint amb l’actualitat on les paraules llibertat i democràcia estan a la boca de molts dels nostres parlamentaris, exigim que es tinguin en compte també amb la nostra festa.

La festa dels bous no només és fer córrer el bou pels carrers de la ciutat, o a la plaça, la festa dels bou és sentiment, és emoció, és cultura, és tradició, és passió, és la música, és la gastronomia és un tret identitari, es la convivència entre la gent del poble que espera les seves festes major per retrobar-se amb els seus amics i familiars.., és una forma de vida de la gent de les Terres de l’Ebre, hem crescut i viscut amb els correbous.

No cal ni nomenar el que consistiria l’abolició dels correbous a les ramaderies de bou brau existents a l’Ebre, la presència del bou brau en pastures al massís dels ports i també al Delta de l’Ebre i en estat de semillibertat aporta biodiversitat al medi natural i serveix per al manteniment de l’ecosistema. Els bous formen part de la identitat d’aquest territori i es valoren com a part del patrimoni cultural i ancestral i es viuen en sentiments de pertinença molt arrelats.

Amb tot això, des de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, us podem assegurar, que vindrà una època complicada, que ens tocarà treballar durament per poder continuar gaudint del bou a les nostres poblacions, però que lluitarem i ens deixarem la pell fins on faci falta.

Des d’aquí volem dir-los a tots els polítics de Catalunya, sense excepció, que per ser les Terres de l’Ebre un territori minoritari envers la resta de Catalunya, ha de ser un territori oblidat en la majoria dels casos, castigat, i menyspreat per la resta de Catalunya.

Senyors parlamentaris, exigim compromís, les Terres de l’Ebre són Catalunya i els catalans amb la festa dels bous tenim molt a dir.

Sí als bous!!!

Un comentario en “Comunicat de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre

  1. los toros, bous y todo lo que huela a español lo tienen sentenciado ,no tienen ni puñetera idea de que cataluña era de las autonomías que mas toros daba ,en plazas, en correbous ,no lo hemos sabido mantener y ahora ya es tarde nos han ganado la batalla,si no nos unimos y nos hacemos oyr lo tenemos perdido, estos que aman tanto a los animales no ven los toros vacas que irán al matadero por su culpa eso no dicen ni muuuuu.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.