Els toros a Ses Illes (6ª part)

Tot i que el Colisseu Balear es la plaça de toros més important de Mallorca, a l’illa existeixen altres places a les que avui li dediquem el nostre petit homenatge:

La plaça de toros Monumental de Muro va ser construïda aprofitant la fondalada d’una antiga pedrera. La seva construcció va finalitzar a l’any 1918. En la seva llarga vida s’han concedit dues alternatives: la primera va correspondre a Pepe Núñez el 20 d’agost de 1960 apadrinat per José González “Chiquilin” i en presència d’Antonio Martínez “Sanluqueño” amb bestiar de Sanchez Valverde. La segona, la ve rebre el torero local José Barceló “Campanilla” el 21 de juny de 1987, torejant amb els germans Esplá. Va ser el mestre Luis Francisco Esplá, qui va oficiar de padrí.

La plaça de toros d’Inca té un aforament de 8000 localitats i va ser inaugurada el 18 de setembre de 1910. La terna inaugural va estar composta per “Cocherito de Bilbao”, “Mazzantinito” i “Regaterín”. Des de l’any 1990 fins al 1995 va estar sense activitat taurina. Va tornar a obrir-se el 30 de juny de 1995. Aquesta plaça va ser testimoni del fatal desenllaç  del noveller Ángel Carratalá, ja que  la tarda del 28 de juliol de 1949 el toro Saltador de la ramaderia de Lorenzo Rodriguez Ledesma li va propinar una banyada mortal al ventre,  va morir a la mateixa infermeria de la plaça. Però la plaça d’Inca, també ha estat testimoni de dues alternatives: la del torero peruà Guillermo Rodríguez “El Sargento” el 27 de juliol de 1947 i la de l’extremeny Antonio Cortes Vargas el 30 d’octubre de 2005. La plaça és propietat d’Antonio Mercadal Ferrer i se sol celebrar un festeig taurí amb motiu de les seves festes de Sant Abdón. Les seves instal·lacions alberguen un petit museu taurí que va ser inaugurat el 8 de novembre de l’any 2008.
La plaça de toros d’Alcúdia va ser  un dels bastions defensius de la muralla, el “Bastió de Sant Ferran”. Es va inaugurar a l’any 1892 i posseeix un aforament de 3. 600 localitats. És propietat de l’ajuntament i celebra festejos taurins coincidint amb les festivitats locals del 25 de juliol (Sant Jaume) i del 15 d’agost (Mare de Déu d’Agost).
La plaça de toros de Felanitx “La Macarena” va ser inaugurada el 19 de juliol de 1914 i alberga una capacitat per 3000 espectadors se celebraven festejos per les festes de Sant Agustí, el 28 d’Agost. És propietat de l’empresa Balañá i des de l’any 2008 es manté tancada al no complir l’actual llicència d’activitats que exigeix la consergeria d’interior per als festejos taurins. La seva reforma esta valorada en 80.000 euros, una inversió que l’empresa no sembla disposada a assumir.

Continuarà…..

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.