Festival en homenatge a Don Pedro

Dissabte passat el programa taurí setmanal de TVE Tendido Cero, dedicava la seva secció De memoria a un gran esdeveniment taurí que va tenir lloc a la plaça de Las Arenas el diumenge 16 de novembre de 1958 en homenatge al genial empresari català Pedro Balañá Espinós. En tan magne esdeveniment amb la plaça engalanada i amb un ple absolut de públic, es van bregar nou novells de diferents ramaderies, a més la desfilada en comitiva va comptar amb un convidat d’excepció, el genial torero sevillà Rafael Gómez “El Gallo” que va venir expressament convidat al Festival i que,vestit de carrer, va passejar  embolicat amb un preciós capot de luxe. I després de va haver de donar una aclamada volta al rodó, on va recollir dues canastres repletes de puros que tant li agradava assaborir. Després va ocupar un seient preferent, al costat de l’empresari i a tots dos van fer el brindis tots els toreros actuants. L’ordre de lidia va ser el següent: Antonio Bienvenida, Mario Cabré, Julio Aparicio, Antonio Ordoñez (que curiosament va lluir corbata) Chamaco, el rellonjeador Ángel Peralta, Fermín Murillo, Victoriano València i Diego Puerta, que a les postres va ser el màxim triomfador de la tarda. Tots ells van haver sortir a saludar al terç les ovacions del públic que va gaudir de valent amb la intervenció dels toreros. Amb aquest tradicional festival taurí, concloïa una temporada que va durar deu mesos, i en la que es van celebrar un total 83 tardes de toros. Quaranta-tres corregudes de toros, vint-i-tres novellades amb picadors i sengles festejos sense picadors, que llavors s’anomenaven de promoció. El torero que més tardes va actuar va ser l’ídol de l’afició catalana, el fenomen “Chamaco” que va sumar 18 corregudes de toros, seguit del colomenc Joaquín Bernadó que ho va fer en 13 ocasions.

Tota una classe d’història i cultura taurin, la que ens va ensenyar Tendido Cero  a De memoria, a per a què serveixi de referent, i que els lectors més joves prenguin consciència de l’alt nivell que tenia la Barcelona taurina en aquell temps, i que tant de bo  torni a recuperar-se algun dia ara que està mes propera la declaració de la nostra passió com a Bé d’Interès Cultural, i que es torni a reobrir la nostra Monumental.

Aquí podeu veure les imatges del citat festival:

2 comentarios en “Festival en homenatge a Don Pedro

  1. ¡Qué bonito! con los precios de hoy…¿quién se sacaría un abono para 83 festejos?,han acabado matando la gallina de los huevos de oro,se puede ser pesetero pero al mismo tiempo inteligente,los empresarios de hoy sólo se han quedado en lo primero,lo que ha pasado después es consecuencia de lo mismo

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.