El clima de intolerància i totalitarisme que estem patint a Catalunya s’accentúa encara més després que l’Ajuntament de Roses prohibís el dilluns 29 de febrer els típics correbous de la ciutat.
El ple de l’Ajuntament de Roses va aprovar una moció, impulsada per una recollida de firmes a la web Change.org, en contra de la utilització d’animals vius per a festes i activitats recreatives en el municipi. La votació de la proposta animalista, presentada pel grup Gent del Poble, va ser aprovada, en segona ronda, per 8 vots a favor (2 de CDC, 2 de GDP, 4 de ERC); 7 vots en contra (1 de PSC, 2 de PP, 1 de Ciutadans, 2 de CDC, 1 de UDC) i una abstenció de CDC. Els resultats de la primera votació van donar un empat a 8, però l’abstenció de Carles Pàramo (CDC) a la segona votació va fer que s’aprovés la moció. El regidor convergent va justificar-se dient que “el meu primer vot ha estat en contra, però després m’he abstingut per responsabilitat pel meu poble, i per no deixar l’alcaldessa sola i que quedés com la dolenta tant pels que volen la festa amb animals com pels que no, per això he votat amb responsabilitat, però no amb llibertat, perquè hem votat coaccionats per unes campanyes desfermades”.
El vicepresident de la Penya Taurina de Roses, Joan Gasparin, ha declarat “que se senten enganyats“, ja que “ho hauria hagut de decidir el poble, però ho han fet com els ha donat la gana“. A mes, Gasparin lamenta que els hagin tractat de torturadors i de maltractar animals, recalcant que els correbous es feien amb totes les autoritzacions administratives i els controls veterinaris exigits.
Per tant, amb aquesta nova prohibició, la comarca de Girona es queda amb tres localitats que celebren correbous: Torroella de Montgrí, Vidreres i Olot. Aquesta última, celebrarà una consulta popular, promoguda pel seu ajuntament, sobre si ha de prorrogar la concessió a la penya taurina de la Garrotxa l’organització del correbou de les Festes del Tura, un esdeveniment que cada any congrega milers d’olotins, convertint-lo en un dels més concorreguts (Leer ‘Olot quiere toros’) Per la seva banda, Torroella i Vidreres semblen viure una situació de tranquilitat, allunyada de qualsevol abolició per part dels seus regidors.
D’aquesta manera, Roses acaba amb els tradicionals correbous i posa fi a la gairebé centenaria “empaitada d’ànecs”. Roses es declara així “vila respectuosa vers els animals” i deixarà de celebrar “festes o activitats lúdiques que utilitzin animals vius dins la seva execució”.
El primer efecte d’aquest acord ha sigut la suspensió de les dues festes del programa de la Festa Major que es celebra a l’agost.