Ulldecona recupera el seu bou capllaçat 130 anys després

Ulldecona celebrarà un bou capllaçat dintre de les festes en honor a Sant Lluc el proper 12 d’octubre. L’Ajuntament d’Ulldecona va aprovar en el ple del passat 2 de setembre la programació d’actes taurins la qual inclou aquesta modalitat per iniciativa l’Associació Cultural Falduda Amics dels Bous.

La programació taurina es va aprovar amb 9 vots a favor (SU, JxCat i PP), 1 abstenció (ERC) i 3 vots en contra (FP). La població del Montsià és una dels municipis amb més tradició taurina de Catalunya. Els primers actes amb bous documentats a Ulldecona daten del 1689. Hi han referències històriques des d’aquesta data que certifiquen la celebració de corregudes de bous, bous embolats, bous de plaça, bous al carrer o bous capllçats durant el transcurs dels anys.

L’últim bou capllaçat documentat com a tal fa referència al 1889, es parla d’un ‘’toro de cuerda según inveterada costumbre’’ pels carrers de la població. Amb molta probabilitat, posteriorment s’ha continuat realitzant bou capllaçat com a tal, però no s’ha trobat font escrita que així ho pugui corroborar. En canvi, sí que hi ha constància d’algun acte puntual on s’ha hagut de capllaçar l’animal, sigui per la idiosincràsia del mateix o per alguna variació en el transcurs del acte taurí en qüestió.

D’aquesta manera, Ulldecona s’afegirà 130 anys després, a la llista de poblacions on es celebra aquesta modalitat de correbous, modalitat amb un gran arrelament en poblacions com Amposta, Sant Carles de la Rápita, Alcanar o Deltebre. L’any 2018 es van celebrar un total de 50 bous capllaçats a les Terres de l’Ebre, havent recuperat aquesta modalitat a la població de La Sénia quasi 20 anys després.

A contracorrent amb tot el que s’està parlant aquets dies després dels fets ocorreguts al parlament, esdeveniments com aquest demostren que la realitat de Catalunya, els seus territoris i la seva gent, és ben plural i diversa.

La festa dels bous és patrimoni immaterial de les Terres de l’Ebre, essent en l’actualitat aquest territori el múscul taurí de Catalunya. Amb un fort arrelament cultural i social, els actes amb bous representen bona part dels actes programats en les diferents festes majors dels municipis.

Tex: Joan Callarisa Millán

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.