Últimes notícies sobre l’estat de la ILP

El tràmit de la ILP, aprovada pel Congrés dels Diputats i actualment a la taula de la Comissió de Cultura, continua a l’espera de continuar amb els seus tràmits legals, que cada vegada es dilaten més en el temps. En els últims dies, diferents notícies s’han anat coneixent respecte a la situació en què es troben les 600.000 signatures recollides per a la declaració de la festa dels toros com a Bé d’Interès Cultural, que va promoure la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya.

Si fa unes setmanes era el mateix José Ignacio Wert, ministre d’Educació, Cultura i Esport, qui assegurava que la tornada dels toros a Catalunya seria “un tema que al final haurà de inevitablement aclarir el Tribunal Constitucional“, fa uns dies, Fernando Benzo, subsecretari del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, tampoc era molt optimista davant un imminent retorn. Segons publicava Aplausos, en les seves edició impresa i digital, Benzo contestava així davant la possibilitat de tornar a veure toros a la Monumental el 2013: “La meva opinió és que no. No és el que marca el nostre calendari “. El Subsecretari argumentava el seu posicionament sobre l’aprovació de la ILP: “No podem treballar amb les mires posades en que els toros tornin a Catalunya aquesta temporada perquè llavors estaríem batallant en un pla polític que és on no hem d’entrar (…) Hem de ser molt més ambiciosos de fixar-nos simplement en el retorn dels toros a Catalunya“.

Avui ha estat el torn de Juan Manuel Albendea, President de la Comissió de Cultura, òrgan on es troba en l’actualitat la ILP després de la seva admissió a tràmit el passat 12 de febrer pel Ple del Congrés, que anunciava que la Mesa del Congrés els Diputats torna a prorrogar una setmana més el termini per a l’admissió d’esmenes a la

Juan Manuel Albendea

tramitació d’esmenes. El termini, d’aquesta manera, finalitzaria el proper dimarts, 2 d’abril. Tanmateix, Albendea també precisa el següent: “Això implica que el termini encara es podria prorrogar més temps però únicament sota la decisió del president del Congrés i no de la Mesa“. Assegura, a més, que tots els grups parlamentaris presentaran les seves esmenes, ja que “tots estan treballant-hi, d’aquí les successives ampliacions dels terminis“. “Hi haurà esmenes a la totalitat i m’imagino que hi haurà alguna transaccional, que són les que promulguen canvis en part del text“, afirma el diputat popular. Un cop presentades totes les esmenes, previ al debat en la Comissió de Cultura, una ponència amb els portaveus de tots els grups estudiarà, segons Albendea, “quina ponència es debat a la Comissió o quals s’aparquen directament“.

En relació a tots aquests temes, ha estat el professor de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, Víctor Javier Vázquez Alonso, qui també s’ha referit als tràmits que està seguint la ILP a Madrid i al recurs d’inconstitucionalitat presentat arran de la prohibició catalana. En una conferència organitzada per l’ajuntament de Roquetas de Mar, Vázquez Alonso presentava la prohibició com “un problema inèdit. El recurs d’inconstitucionalitat contra la llei catalana que prohibeix que es donin corrides de toros a Catalunya no s’ha basat en una defensa de les llibertats, sinó que s’ha basat en una defensa de les competències de l’Estat Espanyol “. Respecte a la ILP i la declaració de BIC, el professor també declarava que “aquesta figura és inèdita perquè sempre s’ha entès com a BIC quelcom material“. També matisava que “admetre que a través d’aquesta ILP es podran donar toros a Catalunya em sembla realment difícil“.

Diferents veus i opinions que poc o gens aclareixen a prop del principal objectiu, del qual pocs fan ja referència, amb el qual els promotors de la Federació catalana promovien la recollida de signatures a nivell nacional: el retorn dels toros a Catalunya.

13 comentarios en “Últimes notícies sobre l’estat de la ILP

 1. Tinc la sensació de que les curses de braus no tornaran mai a Catalunya. Tant de bo m’equivocés, però començo a veure les coses negres, i més perquè els terminis els estan allargant tot el que poden.

  Crec que la ILP no servirà, perquè la intenció que sembla que busquen les esmenes es la de garantir que les competències en temes de tauromaquia poguin continuar en mans de les comunitats autònomes, tot i que la protecció pogui estar en mans de l’Estat, si això fos així, la derogació de la prohibició a Catalunya no arribaria per aquest camí.

  El TC és l’únic que pot fer que torni la Festa a Catalunya, però necesitarem que ens doni la raó al 100% en el cas de la prohibició, i això tampoc ho tinc gens clar.

 2. Vuelvo a insistir en lo dicho con anterioridad para que quede constancia en un futuro inmediato:
  Si se declara a los Toros Bien de Interés Cultural en España y la Constitución en su preambulo garantiza todas las culturas y tradiciones de España y los Toros, por tanto, son Cultura, los toros vuelven a Catalunya porque el TC, NO TENDRÁ OTRO REMEDIO QUE DECLARAR ANTICONSTITUCIONAL la abolición de los toros en Catalunya, gracias a la ILP.

 3. De acuerdo Luis MªGibert, espero que todo vaya bien y si no, eres tu,que con todos los elementos en tus manos nos podrás orientar. Un abrazo y me alegro, que conserves tu moral intacta para continuar esta larga lucha por la libertad.

 4. Segons la meva opinió. Els toros només tornaran a Catalunya a través del TC.
  1) Per sentència que declari inconstitucional la prohibició de les corregudes de toros a Catalunya (per atemptar contra el dret d’empresa, igualtat entre els espanyols…)
  2) Per sentència que resolqui el conflicte de competències que es plantejarà un cop s’aprovi la ILP (entre dues lleis contradictòries la ILP i la llei de prohibició). En aquest segon cas, això només succeirà si les Corts no “raspallen” via esmenes l’actual literalitat de la ILP que conté la derogació de les prohibicions.

  Això en un pla teóric, en un pla pràctic i amb la radicalitat actual de la política catalana i la pasivitat de l’empresa titular de la Monumental… encara ho veig més difícil.

 5. Dudo que los 118.775 Abogados en ejercicio que existen en España en el censo de 2007, opinen lo mismo que Francisco.
  ¿Alguien a preguntado lo de la ILP a los 90.000 despachos abiertos que existen en la actualidad?
  Por favor: Lean con atención todos los artículos de la ILP.
  Una advertencia: El T.C. no dictará sentencia hasta que no se apruebe la ILP.
  Evidentemente, una vez dicte sentencia y espero que sea favorable, el regreso de los toros a Barcelona, para la opinión pública de España, será gracias al T.C. y nadie se acordará de la ILP.

 6. Sr.Gibert: Sea realista. Ningún jurista ha dicho que la ILP pueda tener efectos retroactivos respecto a la decisión del parlamento catalán. Todos los juristas han dicho que la única posibilidad de derogar la prohibición reside en una sentencia del Tribunal Constitucional.

 7. Ruego a todos los buenos aficionados que tengan paciencia. Hoy, día 3, se sabrá cuantas Enmiendas se han presentado y si son a la totalidad o si apelan a la supresión de algún artículo.
  Estamos encima de todas las actuaciones que se van a producir a partir de hoy y trabajamos cada día para salvar nuestraILP.
  Tema de reflexión: Si no tocan el artículo 4 en su totalñidad y el apartado final que es el que deroga todas las leyes abolicionistas, todo irá sobre ruedas.
  Por otra parte, si se declara a los Toros BIC en España y la Constitución en su preambulo garantiza todas las culturas y tradiciones de España y los Toros son Cultura, los toros vuelven a Catalunya.
  De lo que digan los Políticos, solo hay que hacer caso de la mitad y sobre todo, leed entre lineas las declaraciones en Apalusos.
  No perdamos la esperanza. Estamos en plena batalla final y la tenemos que ganar con la ayuda de todos y no nos podemos arrepentir de haber colaborado en la captación de las 650.000 firmas.
  Gracias a todos y Feliz Temporada 2013

 8. Los promotores de la ILP, que tan bien han peleado por ella, si los señores del PP de España se la modifican de tal manera, que no tenga en lo fundamental nada que ver con la intención de la Federació d`Entitats Taurines de Catalunya, QUE ES RECUPERAR LOS TOROS EN CATALUNYA. ¿No tienen sus promotores todo el derecho de retirar la ILP? o incluso hacerlo ¿no sería lo más ético y lo más correcto?. Solamente expreso una duda, QUE SUPONGO, QUE LA DIRECCIÓN DE LA FEDERACIÓ CON TODAS LAS CLAVES EN SUS MANOS, NOS DIRÁ Y ORIENTARÁ UNA VEZ MAS LO QUE PODEMOS HACER PARA INTENTAR VENCER Y RECUPERAR LA LIBERTAD PERDIDA.

 9. sin querer criticar a la federación ni que mi opinión sea generalizada por los demás fedatarios, maldigo cada firma que entrgué para que en andalucia, las castillas, madrid etc.. nunca tengan problemas para celebrar sus festejos. Llamarme egoista o lo que querais pero como se ha portado el mundo taurino con cataluña no se merecen mis firmas(salvo algunas personas claro)es mi opinión!

 10. Un cop més ens prenen el pel, i van…
  Ara resulta que d’una ILP impulsada desde Catalunya en treurà profit tot l’estat menys Catalunya. Després de sentir meravelles de beneficis que treuriem de l’ILP, ara tindrem que esperar el Constitucional i després ja veurem, segur que alguna s’inventen.
  No sé si la Federació té prou força com per fer moviments prop d’institucions per reclamar més respecte envers els aficionats catalans que, en definitiva, segons ens havien dit, éram els primers i principals beneficiaris de l’ILP, els aficionats, de ben segur, estem disposats a recolsar qualsevol iniciativa

 11. No sé por que me da la impresión, que a los aficionados catalanes nos van a tomar el pelo una vez más. Ahora resulta que con la ILP, que nos decían que con la mayoria absoluta del PP se declararía la Fiesta, Bién de Interés Cultural, y al ser una ley de aprobada por el parlamento español, era de rango superior a una aprobada por un parlamento autonómico. Pués ahora resulta que no, que habrá que esperar a que resuelva el Constitucional, y en hipotético caso que declarase inconstitucional la prohibición los toros en Catalunya, el Govern de la Generalitat no hará ni puñetero caso de la senténcia y el Gobierno Central mirará hacia otro lado.
  En resumidas cuentas que no veo ninguna voluntad política de que vuelvan los toros en Catalunya.
  Saludos.

 12. Llegó la hora de ser honestos con nosotros mismos,todos lo creímos y pusimos empeño dentro de nuestras posibilidades pero me temo que lo más parecido a un toro que vamos a ver en Barcelona es la pegatina de los quesitos de la vaca que ríe.Ojalá me tenga que tragar mis palabras una por una,pero amigos se acabó,todos mienten.
  El gobierno,el govern,la empresa y la puta que los parió a todos juntos.
  Un saludo.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.