Vicente Royela guanya per segona vegada el “Premio Literario-Taurino Doctor Zumel”

El professor de la Universitat de Barcelona (UB) Vicente Royuela ha sigut el vencedor del Premio Literario-Taurino Doctor Zumel pel seu estudi sobre l’impacte del preu de les entrades a l’asssitència i celebració d’espectacles taurins, ex-aequo amb José María Moreno Bermejo. L’any passat Royuela també va ser guardonat amb aquest distintiu gràcies al treball “Principios básicos de la economía taurina”, on analitzava els efectes més rellevants per entendre l’estructura actual de la indústria cultural taurina.

El treball d’enguany es qüestiona fins a quin punt els preus suposen un impediment per a que el públic acudeixi a les places de toros mitjançant tres anàlsis empírics. Els resultats obtinguts mostren com el poc interès en la tauromàquia és el factor clau de la falta d’assistència a les places, sent els preus un element important, però secundari. De fet, raona Royuela, els aficionats taurins no són sensibles als preus i estan disposats a pagar un preu més elevat per un cartell de major qualitat. Tot i això hi ha segments de la població (joves, famílies amb fills adults, dones o parats) més sensibles als preus i estimacions més completes apunten a una assistència major amb uns preus inferiors. Una de les conclusions del treball és que encara que els aficionats estiguin disposats a pagar més per un espectacle del seu interès, els preus elevats allunyen a gent menys propera al món taurí. El resultat és una disminució progressiva del volum d’aficionats.

El segon estudi empíric analitza el preu de les entrades de més de 300 espectacles en set places de toros (Las Ventas de Madrid, la Maestranza de Sevilla, i les places de Valencia, Alicante, Pontevedra, Gijón i Santander) durant quatre temporades (2016-2019). El professor comprova que en general les empreses no han traslladat la baixada de l’IVA als preus finals. Sorprenentment, el resultat va ser que l’assistència va créixer. Royuela ho explica amb el fet que les empreses van aprofitar la reducció impositiva per fer cartells més rematats.

Finalment, el professor estudia l’efecte del canvi de l’IVA. Les pujades diferencials de l’IVA (del 8% al 21%) a les novellades el 2012 van suposar la supressió d’uns 40 espectacles, mentre que la baixada impositiva de 2017 sembla que només va servir per alleugerar les finances dels empresaris taurins i/o per poder pagar millors cartells.

El treball conclou amb una sèrie de recomenacions per promocionar i gestionar un bé cultural com les corrides de toros. Una d’elles és que la posada en marxa de menors gravamens al sector ha d’anar acompanyada de plecs de condicions que primin augmentar la base social de la tauromàquia a través la reducció de preus. A més, una baixada dels cànons de les places podria facilitar la celebració d’espectacles a priori menys rendibles com les novellades, festejos fora d’abonament o corrides amb ramaderies d’encasts minoritaris.

Per aquell que vulgui consultar el treball complet es pot llegir en el següent enllaç: Análisis empírico del impacto del precio de las entradas en la asistencia y celebración de espectáculos taurinos.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *