San Fermín 2010

De la mateixa manera que a San Isidro, vadebraus.com també es fa ressó d’una fira tan important com la de San Fermín a Pamplona. Des del passat dia cinc fins ahir, s’ha celebrat una multitudinària festa amb el toro com a epicentre. Quan encara ressona el pobre de mi d’aquest 2010, avaluem les corrregudes de la capital navarresa:

EXCEL·LENT: Com cada any per aquestes dates, el toro pren protagonisme durant més de set dies. Ho fa en gran, a nivell mundial. Els encierros de San Fermín formen part de la nostra cultura, dels nostres costums, de les nostres tradicions. El toro. Malgrat qui pesi. És veritat que a la Festa li acompanya el descontrol i una gresca inacabable, però tot comença a les vuit del matí amb el chupinazo, segueix tot el matí i continua a la tarda amb la corrida. La plaça a rebentar. Sense corrida no hi hauria encierro, d’això no hi ha dubte. Aquest és el seu sentit, tancar els toros per torejar-los. Per San Fermín, el toro a nivell mundial. Olé.

 

NOTABLE: Després de Madrid, el toreig pren un respir. Fins a Pamplona. En aquest període d’un mes, són moltes tardes amb el mig toro, sospitós i que treu importància. A Pamplona, no. L’aficionat es retroba amb la integritat, amb el respecte, amb el “jo no seria capaç“. La Festa guanya punts, serietat i grandesa. És veritat que de vegades la mida és desmesurada, frega el toro al mastodont. La de Fuente Ymbro és un exemple, però és que a més va servir, com la de Victoriano del Rio o algun d’El Pilar. El toro íntegre és una de mostres millors defenses.

 

CORRECTE: Suposo que ha de donar morb o falsa aparença de no se que. Negar el pa a El Juli està de moda a les llotges. Anar en contra d’ell i dels públics es porta molt. Que potser la seva actuació en la seva primera tarda no fos de tres orelles, que es va quedar en una i una, és discutible. El que no té dubtes és la rigidesa amb el madrileny veient la increïble generositat amb la resta. Per què? Els dóna morb i els posa un munt. El millor, és que malgrat aquests, El Juli continua creixent, li va la marxa quant més important sigui el port de muntanya que toqui pujar. A més, ha estat l’únic en fer doblet en el cicle i és un dels triomfadors.

SUFICIENT: Almenys per a ells, per als que abarroten la plaça cada tarda. Joselillo, El Fandi i Sebastián Castella van tallar dues orelles d’un toro cada un i van sortir per la Porta Gran. Van comptar amb la generositat del públic i amb la d’una llotja desconcertant. Però triomfadors de l’abonament són. També van puntuar Antonio Ferrera, David Mora, El Cid i Rubén Pinar.

 

INSUFICIENT: El toreig és ple de frases que s’usen a diari. La vergonya torera. Tenir-la diu molt i d’un torero, més encara. L’he trobada a faltar en aquesta fira. Val que les penyes del sol estiguin pendents de les seves cançons i del seu calimotxo, que l’ombra sigui freda i hi estigui pendent de l’entrepà en caure el tercer. Val. Però la torería no s’ha de perdre. No és bo que després d’una sabrejada a les costelles indigna s’aixequin els braços en senyal de victòria i a la recerca d’un aplaudiment. Fa mal a la Festa i al propi torero. I a la vista, sens dubte. Ho van fer Padilla i Tendero. Va faltar vergonya torera.

DEFICIENT: Per a la llotja de Pamplona. Presidit per diferents regidors de l´ajuntament que els ha d’importar ben poc el que ocorri a la arena, són assessorats per autèntics personatges. Sobretot un, que a més de portar la contrària amb més o menys encert, diu que El Juli no té duende per tallar dues orelles a un toro. Apa, allà el tens al tiu. Miri vostè, assessor, ni sé el seu nom ni m’importa. Una cosa és que faci vostè el seu treball i una altra és que faci i digui pallassades. Em pot definir “duende“? No, deixi. No m’interessa, no vagi a ser que es cregui vostè més protagonista. S’assabenti que el protagonista és el torero, amb o sense duende. Es pot donar per satisfet: ha tingut el seu minut de glòria en els mitjans. Li ha compensat, artista?

Un comentario en “San Fermín 2010

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.