José Tomás torna a aixecar passions a Barcelona


La Federació d’Entitats Taurines de Catalunya (FETC) va celebrar ahir la tercera conferència del seu cicle de 2016. José Tomás va posar el no hi ha bitllets complet a la sala d’actes de l’entitat. Ell, fins ara, últim gran torero de Barcelona, continua aixecant passions. Com és el normal.

L’àudio visual, presentat per Alberto Taurel (membre de la FETC), va ser obert per Paco Píriz (vicepresident de l’entitat), que va repassar de manera breu les grans actuacions del madrileny a la Monumental. Va començar declarant-se “com es diu ara, tomasista fins a la medul·la. És el millor torero que he vist a la meva vida i, em podeu creure, no tinc cap esperança de veure’n cap de millor. I no passa res “. En el vídeo es van visionar les següents faenes de José Tomás a Barcelona: juliol de 2000 (dues orelles i cua d’un toro de Domingo Hernández), la reaparició del 17-J de 2007 (una orella d’un Cuvillo), l’indult de Ídilico (també de Cuvillo) al setembre de 2008 i la de la Mercè del 2011 (dues orelles d’un de El Pilar).

Píriz, com a aficionat, va dir que també lamenta que Tomás no toregi més, ja que “així hi hauria més possibilitat de veure’l. Però hem de comprendre que el temps passa, també per a ell, i que el moment de torejar més ja ho va tenir. Potser José Tomás estigui fent el que no estem acostumats, el que han fet moltes figures al llarg de la història: aprofitar els seus anys forts i després reaparèixer de manera més esporàdica“. De tota manera, ha afegit que el madrileny és un exemple d’honestedat i d’integritat dins i fora de la plaça, sent això el que molesta i crea els seus detractors. Va acabar reafirmant-se en la importància tan gran d’aquesta figura a la tauromàquia: pel realitzat a la plaça (“quan va irrompre va fer una neteja i li va dir a diversos toreros que el seu temps havia acabat“), fora d’ella (“va marcar el camí, i el van deixar sol fa molts anys, cosa que ara altres intenten seguir, com la reducció de festejos i la televisió“) i pel buit que deixarà el dia que definitivament deixi de torejar (“vindran anys molt durs, com sempre ha passat amb toreros que han marcat un temps i un tempo nou en el toreig“). I es va reafirmar: “És el torero que més i millor m’ha fet sentir en una plaça de toros. Per això sóc i seré tomasista“.
Les imatges van ser gravades pel Doctor Enrique Sierra, posseïdor d’un magnífic arxiu dels últims anys de toros a Barcelona. Un valuós document, més quan es tracta de toreros com el d’ahir, que va servir per recordar per què José Tomás va aconseguir el nivell d’ídol. Per Sierra va ser “molt difícil triar aquests 40 minuts d’imatges entre tantes hores de tantes faenes”. Com a anècdota, un torero tan castigat pels toros, tan sols va passar per la infermeria de la Monumental per la ruptura d’una dent. També en això va ser la seva plaça talismà.

L’acte va finalitzar amb una tancada ovació pel documental allà presentat. I després de tornar a reviure aquelles tardes de toros, Taurel, amb poques paraules, va plasmar el sentiment dels aficionats: “No hi ha dret al que ens han fet“.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.