El toro Civilon

El toro Civilon lluïa divisa salmantina i pertanyia a la ramaderia de Juan Cobaleda. Quan era novell i encara pastava a la devesa va ser seleccionat per a ser lidiat en una cursa de promoció a la plaça de toros de Valencia, però no es va poder traslladar perquè va resultar ferit en una baralla amb altres bous. El ramader el va curar de les ferides i el toro es va recuperar. Carmelita, la filla del ramader, acompanyava contínuament als vaquers i veterinaris en les seves feines de la cura i va familiaritzar-se tant amb l’animal, fins al punt de donar-li el menjar de la ma.

 El ramader Juan Cobaleda ja havia gestionat amb l’empresari Pedro Balañá l’embarcament del toro per a ser lidiat a La Monumental el 28 de juny de 1936, llavors sense poder desfer el tracte i amb una gran decepció per a Carmelita, van traslladar Civilón a Barcelona. Aquella tarda estaven anunciats els toreros “Chicuelo”, “Rafaelillo” i “El Estudiante”.

 El toro va mostrar molta bondat  als corrals, però quan va pisar la plaça va ser una animal realment brau i entre el públic va ser unànime la petició d’indult, que es va concedir per part del president. La notícia que Civilón retornaria al camp va arribar fins a la finca, i la noia Carmelita es va alegrar molt de tornar a tenir a Civilon al seu costat, però les alegries no van durar gaire, ja que al cap de poc temps va esclatar la Guerra Civil i va ser impossible tornar a traslladar a Civilon a la devesa.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.