Els pros i els contres de Cardona


El correbou de Cardona compta ja amb més de sis-cents anys d’història i ha sobreviscut a tot tipus de partits polítics (encara que CiU el desvirtués). Per aquest únic fet ja és d’admirar i mereix un respecte, però hi ha fets, puntuals o no, que s’haurien de millorar. 

Els cardonins defensen la catalanitat de la tauromàquia sense complexes i sense amagar-se’n. Faltaria més. Es salten d’aquesta manera el manual del bon català on s’explica que haurem de rebutjar qualsevol espectacle taurí per tal de ser-ho.  El cap de setmana passat van demostrar el seu sentiment nacionalista penjant una estelada gegant en un dels laterals de la plaça de toros, oferint-nos una imatge que haurà fet explotar el cap a uns i altres. Es fa estrany que malgrat el catalanisme que es respira a la plaça i al poble en general, tan sols un dels nostres novellers hi hagi fet el passeig aquest any. No estaria gens malament un mano-mano català entre Abel Robles i Antonio Cuadra o comptar amb l’alumne de l’Escola Taurina de Catalunya Miguel Ángel Martínez de cara a la festa major següent.

A part de trencar amb els tòpics absurds que allunyen la tauromàquia de Catalunya i de l’esquerra, aquest any han donat un pas endavant i han decitit celebrar el primer concurs d’anelles del poble, amb la intenció d’implantar-lo de cara a l’any vinent. Cal recordar que fa dos anys ja es va afegir un altre encierro el dilluns. És d’un mèrit enorme que siguin capaços d’augmentar els seus espectacles taurins mentre que la majoria de pobles els redueixen degut a la crisi. Aquest és un indicador adient per entendre la bona salut que disposa la festa a Cardona.

La part sorprenent és que aquesta ampliació i millora de l’espectacle no s’ha traduït en un increment de preus, sinó tot el contrari. Aquest any el preu de les entrades del sector del tendido alt s’ha reduït a tan sols 5€.

Per altra banda, hi ha certs aspectes que embruten aquesta festa tan especial com és ara la permissivitat que hi ha respecte a la participació de borratxos al encierro i a la vaqueta posterior. Ni la policia ni els mossos de plaça sembla que facin gran cosa per impedir que intervinguin en l’espectacle gent en males condicions. Aquest és un tema que ja ve de lluny i algun dia, si no s’hi posa remei aviat, ens en penediren de no haver actuat abans.

Una altra situació força lamentable es va produir durant la faena d’un dels novellers que actuaven el passat diumenge. El públic es va posar a fer la onada mentre el jove torero es jugava la vida. Poc més a dir, ja que el públic paga i pot fer el que vulgui. El que va ser greu és que l’alcalde Ferran Estruch la seguís en repetides ocasions. Una mica d’educació, no solament taurina, no vindria malament.

Per últim, s’hauria d’intentar que l’exhibició de toreig la realitzés un únic noveller. Com va passar aquest cap de setmana, al finalitzar la faena el torero anunciat i abans de simular la sort suprema, va sortir a torejar un altre company d’escola. És veritat que els joves alumnes de les escoles taurines acostumen a tenir poques oportunitats per torejar, però cal dir que es tracta d’una actuació en públic (l’única a Catalaunya) i no pas d’una tempta a porta tancada.

Salvant aquests detalls, el correbou de Cardona és sens dubte una festa que per la seva peculiaritat val la pena mantenir i recolzar. Tant de bo hi haguessin més Cardones.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.