Recordant a Gil Tovar

Aquesta setmana vull recordar la figura del torero català Gil Tovar Bonafont, ja que el passat dilluns 4 de febrer es va complir el 105è Aniversari del seu naixement.

Gil Tovar Bonafont, va néixer a Barcelona el 4 de febrer de 1907,era el fill d’un popular monosavi de la plaça de Las Arenas a qui anomenaven carinyosament El rubio Tovar. La relació del seu pare amb el món taurí, va fer que ja des de ben sentís l’afició taurina i acompanyava al seu pare a la plaça sempre que podia.  Decidit plenament a intentar l’aventura del toreig, va començar actuant en festeigs econòmics fins a la seva presentació amb picadors que es va dur a terme a Palma de Mallorca el 31 d’agost de 1924, amb una novellada de Clairac, compartint cartell amb José Moreno “Morenito de Zaragoza” i Melchor Delmonte. Aquest mateix any de 1924 , el 8 d’octubre es presento a Barcelona. El 9 d’agost de l’any següent va realitzar el seu debut a Madrid al costat de “Torquito III” i “Trinitario” amb ramat de la divisa de Gabriel González. Es va situar molt jove com un dels principals novellers i degut a les seves bones actuacions va repetir desfilada a places tan importants com la de Madrid, Sevilla o la pròpia Barcelona.

El 14 de setembre de 1930 a Barcelona Antonio Márquez el va doctorar en tauromàquia cedint-li un toro de Perez Tabernero, estant aquella tarda Marcial Lalanda com a testimoni de la cerimònia. Va confirmar la seva alternativa a Madrid a l’any següent, el 12 d’octubre de 1931 alternant amb els espasses Fortuna i Palmeño per a estoquejar toros de Conradi.

Va torejar a Espanya, França, Portugal, Mèxic i Veneçuela i posteriorment va renunciar a l’alternativa per a convertir-se en banderiller. Va passar a formar part de la quadrilla d’Antonio Márquez, el seu fadrí d’alternativa. De nou va tornar a enfundar-se el vestit d’or a l’any 1939 encara que en la categoria de noveller. A l’any 1940 concretament el 28 de juliol va realitzar torejar a Madrid al costat de Pepe Chalmeta i Agustín Díaz “Michelin” amb toros d’Hidalgo Hermanos.

Es va acomiadar del toreig definitivament a l’any 1941 i va dedicar-se a diversos assumptes, com la compra i venda de finques o a ampliar la seva magnífica col·lecció de pintura, que era una altra de les seves grans passions. Va morir el 9 de maig de 1992 a Vilanova i la Geltrú.

Un comentario en “Recordant a Gil Tovar

  1. Yo tuve el placer de conocerlo personalmente puesto que era vecino mío en Barcelona y pasaba muchas tardes con el y su hermana. Su hermana Antoñita era una señora adorable, y encantadora. Le encantaba leer la revista de tauromaquia “El ruedo”, y “La Vanguardia”.

    Recuerdo que era un hombre con gran porte y elegancia. Cuando era pequeño me contaba sus anécdotas en el mundo del toreo, me contó una vez que estando en México tuvo que salir pitando de un hotel, debido a un terremoto. Y que conoció hasta la mismísima Concha Piquer.

    Como afirmaba Gil Tovar: “El animal más culto, es el le-ón”

    Por cierto excelente crónica.

    Un cordial saludo. Iván

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.